Geplaatst op:

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Houthi's hebben met twaalf kleine (onbemande) vaartuigen een bulkschip benaderd, claimen voor het eerst een hypersonische raket te hebben afgevuurd en hebben waarschijnlijk weer een schip laten zinken. De onrust is verre van voorbij.

Afgelopen weekend werd het bulkschip Summer Lady op de Rode Zee benaderd door een groep van twaalf kleine vaartuigen, bestaande uit een mix van speedboten en kayak-achtige boten, waarvan sommige onbemand leken. De groep bleef op een afstand van 1,5 nautische mijl van het vrachtschip en vertrok na een uur. Het Amerikaanse leger meldde dat drie onbemande, door Iran gesteunde Houthi-vaartuigen (uncrewed surface vessels, USVs) zijn vernietigd. De vaartuigen vormden volgens U.S. Central Command 'een directe bedreiging'.

De week daarvoor claimden de Houthi's voor het eerst een hypersonische raket te hebben afgevuurd, met de MSC Sarah V als doelwit. De raket landde in het water nabij het schip en richtte gelukkig geen schade aan. Hoewel ze eerder dreigden met het inzetten van hypersonische raketten, gebruikten ze tot nu toe voornamelijk 'gewone' kruisraketten en drones. Een hypersonische raket vliegt meer dan vijf keer sneller dan het geluid en vermindert zijn snelheid kort voor het bereiken van het doelwit.

Half juni is het koopvaardijschip Griekse Tutor, dat onder Liberiaanse vlag vaart, waarschijnlijk tot zinken gebracht na een aanval door de Houthi-rebellen. Op de laatstgemelde locatie van het schip in de Rode Zee zijn restanten en olie waargenomen. Op één bemanningslid na kon iedereen in veiligheid worden gebracht.

Sinds november vallen de Houthi's de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more