Geplaatst op:

Afrika bekrachtigt onderhandelingspositie

Na zeventien jaar onderhandelen heeft Afrika afgelopen maand voor een vrijhandelszone getekend, dat naar verwachting vanaf volgend jaar zomer van kracht wordt. Zou dit dΓ© economische game changer worden?

De Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AFCFTA) werd in Niamey, de hoofdstad van Niger, getekend. Ondanks dat Nigeria, het land met de grootste bevolking en economie van Afrika, de overeenkomst vorig jaar nog weigerde uit vrees voor lokale economie, is het onlangs overstag gegaan.

Met dit akkoord hoopt de Afrikaanse Unie, die bestaat uit 54 lidstaten, binnen twee jaar een groei van zestig procent te bewerkstelligen uit de onderlinge handel tussen de Afrikaanse landen. Momenteel neemt dit aandeel enkel zeventien procent van het totaal in. Tegelijkertijd zal het verdrag bijdragen aan de financiΓ«le mogelijkheden van zo'n 1,3 miljard inwoners.

Op dit moment vindt de meeste handel plaats tussen Afrika en de Europese landen, dat vijfenzestig procent van het totaal inneemt.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more