Geplaatst op:

Blog Celeste: Peruaanse nieuwjaarstradities

Een nieuw jaar; het moment dat voor velen in het teken staat vanΒ goede voornemens en nieuwe doelen. Ook in Latijns-Amerika zijn er veel verschillende tradities om het jaar goed te beginnen.

Veel landen hebben een eigen unieke manier om Oud & Nieuw te vieren. Wist u bijvoorbeeld dat als u op oudejaarsdag in Peru rondloopt, u overal kraampjes tegen zal komen waar er gekleurd ondergoed wordt verkocht? De traditie is om het nieuwe jaar te beginnen met passende nieuwe onderkleding - zo staat geel voor geluk, groen voor geld en rood voor de liefde.

Oud & Nieuw wordt in Peru groots gevierd en is in veel opzichten vergelijkbaar met Nederland. Er wordt uitgebreid gegeten en gefeest met familie en vrienden. Ook wordt het nieuwe jaar met (heel veel!) vuurwerk ingeluid.

Toch neem ik een paar tradities mee, die in Nederland minder bekend zijn. Om klokslag middernacht worden er in Peru twaalf druiven gegeten. Voor elke druif mag er één wens gemaakt worden. Hoopt u het komende jaar veel reizen te maken? Dan is het volgens Peruaanse traditie normaal om tijdens Oud & Nieuw een blokje om de wijk te rennen - met een koffer in de hand!

Een andere traditie is overeenkomend maar toch anders: de nieuwjaarsduik! Het strand is voor veel Peruanen dΓ© favoriete plek om Oud & Nieuw te vieren. In verband met omgekeerde seizoenen betekent de kerstvakantie voor velen in Zuid-Amerika, het begin van de zomervakantie. Zo is een nieuwjaarsduik natuurlijk wel heel wat anders!

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more