Geplaatst op:

Blog Celeste: staatsbezoek uit Panama

Als Latijns-Amerika specialiste blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de regio. Eind januari bracht de Panamese president Juan Carlos Varela een officieel bezoek aan NederlandΒ en wij mochten erbij zijn!

Elk Latijns-Amerikaans land is anders en daarom vind ik het belangrijk om me te verdiepen in de kansen en uitdagingen van de verschillende landen in de regio. Tijdens het officiΓ«le staatsbezoek van Panama, werd op 22 januari onder andere het business forum PanamaInvest georganiseerd voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor Jordex natuurlijk een mooie kans om weer helemaal up-to-date te zijn over het Centraal-Amerikaanse land!

Naast een economische groei van 5,5%, de politieke stabiliteit en het open businessklimaat van het land, was ook logistiek een belangrijke thema tijdens het forum. Panama staat dankzij haar locatie tussen Noord- en Zuid-Amerika bekend als dΓ© logistieke hub voor Latijns-Amerika. Ook op wereldwijd niveau speelt Panama een belangrijke rol, gezien ongeveer 8% van de totale wereldhandel door het Panamakanaal gaat.

De infrastructuur in Panama is van hoge kwaliteit en hier zal het land de komende tijd verder in investeren. Zo zal de luchthaven TocumenΒ in de hoofdstad Panama-Stad (nu al de best verbonden luchthaven van Latijns-Amerika) binnenkort een uitbreiding en modernisatie ondergaan.

In tegenstelling tot andere landen in de regio heeft Panama een economie dat vooral draait op de dienstensector. Door verbeteringen in de agrologistiek aan te brengen wil Panama in haar export van groente en fruit toenemen en tegelijkertijd een belangrijke regionale hub worden voor deze producten. Hier liggen volgens president Varela de kansen voor samenwerking tussen Nederland en Panama, als ook in de maritieme en healthcare sectoren.

Naast de inhoudelijke informatie die ik tijdens een evenement als dit opdoe, is het tevens een spectaculaire ervaring. Het evenement opende met een optreden van traditionele Panamese dans en werd feestelijk afgesloten met het PanamaFest. Even waande ik mij dankzij het decor, de achtergrondmuziek en typische Panamese gerechten in Panama-Stad!

Wilt u up-to-date blijven over onze activiteiten? Wij zijn nu ook actief opΒ Instagram: @jordexshippingforwarding.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more