Geplaatst op:

Bolivia, het hart van Zuid-Amerika

Met haar geografische ligging staat Bolivia ook wel bekend als het hart van Zuid-Amerika. Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven wordt er weinig aandacht besteed, maar volgens deΒ RVOΒ wordt het landΒ flink onderschat.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt het land veel zakelijke kansen, vooral op het gebied van agrofood. Daarom organiseerde zij eind juni het Kansenseminar Agrofood Bolivia, waar diverse Nederlandse ondernemers hun zakelijke ervaringen in Bolivia met het publiek deelden. Ook onze Latijns-Amerika specialiste Celeste was aanwezig. Hierbij de belangrijkste punten:

Zakelijke kansen in Bolivia Het afgelopen decennium heeft Bolivia grote stappen gemaakt op het gebied van agrarische productie. Vooral het oosten van het land, bij Santa Cruz, maakt een snelle economische groei door. Deze regio wordt dan ook gezien als een hub voor de Boliviaanse agrisector. Alhoewel het protectionistische beleid van de Boliviaanse overheid als beperkend kan worden gezien, ontwikkelt de Boliviaanse private sector zich snel verder en staat het open voor samenwerking met internationale partners.

Er liggen voornamelijk kansen voor Nederlandse exporteurs van landbouw, zuivel- en kippenindustrie producten. Volgens het CBS wordt er momenteel veelal pluimvee incubators, bloembollen, kunstmest, landbouwmachines en diervoeder apparatuur naar Bolivia geΓ«xporteerd. Voor Nederlandse importeurs neemt daarentegen de interesse toe in Boliviaanse producten zoals soja, chia zaden en quinoa.

Logistieke uitdagingen Bolivia heeft als één van de weinige landen in Zuid-Amerika geen directe toegang tot de zee. Dit betekent dat vrijwel alle zeevracht in transit via de haven van Arica in Chili, wordt doorgevoerd. Vanaf daar gaat het transport over land verder en maken goederen per vrachtwagen de grote oversteek over het Andesgebergten. Om eventuele logistieke belemmeringen te voorkomen of problemen lokaal goed op te lossen, is het belangrijk om met een logistieke partner met goede lokale kennis in zee te gaan.

Vragen Bent u actief in Bolivia? Neem dan contact op met Celeste (cf@jordex.com) voor meer informatie over de logistieke mogelijkheden in Bolivia.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more