Geplaatst op:

Eid-ul-Adha; wat is dat precies?

Eid-ul-Adha, de benaming van het offerfeest in het Arabisch. Naast dat het een belangrijk feest is, is het de afsluiting van de jaarlijkse pelgrimstocht. Maar wat wordt er daadwerkelijk gevierd?

Afhankelijk van het land, kan de viering van Eid-ul-Adha tussen de twee en vier dagen duren. Dit jaar wordt Eid-ul-Adha in de Verenigde Arabische Emiraten van 8 tot en met 11 juli gevierd. Tijdens dit feest wordt de gebeurtenis van de profeet Ibrahim herdacht, waarbij hij zijn gehoorzaamheid naar God wilde laten zien door zijn zoon te offeren. Op het moment dat Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een ram de plaats van zijn zoon Ismaël mocht innemen. Een verhaal wat ook bij joden en christenen bekend is!

Om deze reden wordt er een dier als ritueel geslacht tijdens het offerfeest en vervolgens in drieën gedeeld. Een derde wordt zelf gegeten met familie, een derde door vrienden en een derde wordt geschonken aan armen en behoeftigen. Tegenwoordig worden er ook vaak levensmiddelen, kleding of geld gegeven, in plaats van een stuk van het lamsvlees.

Het offerdier moet een schaap, lam, geit, koe, stier of een kameel zijn; het schaap, lam of geit bestaat uit één aandeel Qurbani, terwijl een stier, koe of kameel uit zeven aandelen per dier bestaat. Het dier moet in goede gezondheid verkeren en ouder zijn dan een bepaalde leeftijd om op een "halal"-vriendelijke, islamitische manier te worden geslacht.

Afhankelijk van de maanstand kan de begindatum van het islamitische feest per land verschillen. Ook de benaming kan afwijken, zo wordt het offerfeest in Pakistan Eid ul Azha genoemd, in India Bakrid en in Turkije Kurban Bayrami.

Een veel gebruikte groet of wens in de Arabische wereld is "Eid Mubarak", wat "een gezegend feest" betekent! Houd er rekening mee dat kantoren in islamitische landen meerdere dagen gesloten zijn tijdens Eid-ul-Adha.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more