Geplaatst op:

Graantekort in Midden-Oosten

Het Rusland effect wordt steeds meer merkbaar. Samen met OekraΓ―ne is het land hoofdleverancier van graan voor het Midden-Oosten, waar nu een tekort ontstaat.

Tussen de 50 en 70 procent van al het graan in het Midden-Oosten wordt uit Rusland en OekraΓ―ne geΓ―mporteerd. In Jemen is dit zelfs 90 procent. Doordat er door de oorlog de komende maanden geen nieuwe invoer gaat komen dreigen er tekorten. Veel landen hebben inmiddels al tekorten.

Rusland is marktleider als het op tarwe aankomt. Het is ’s werelds grootste producent. Samen met OekraΓ―ne exporteert Rusland normaal meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe. Afgezien van de oorlog ligt de export dit jaar al 45 procent lager door de slechte oogst.

Doordat de spanningen de belangrijkste exportroute via de Zwarte Zee in gevaar brengt, zijn de transportkosten flink gestegen. Vooral op plekken waar het al langer onrustig is zoals in SyriΓ«, Jemen en de Palestijnse gebieden zijn de problemen groot.

Er wordt druk gezocht naar oplossingen. Zo investeert een deel van de Golfstaten in andere Arabische landen, hebben landen uitvoerverboden ingesteld en wordt er gezocht naar graanexporteurs buiten de regio.

Wij gebruiken cookies. Learn more