Geplaatst op:

Het jaar van de tijger

De traditie van het Chinees Nieuwjaar stamt af van een oude legende. Het wordt ieder jaar op een andere dag gevierd, met een ander dierenriemteken.

De Chinese kalender telt 60 jaar. Ieder jaar heeft een eigen dierennaam, te vergelijken met ons sterrenbeeld. In totaal zijn er twaalf dieren; rat, os, tijger, haas, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken. Het jaar 2022 is het jaar van de Tijger, het derde dier van de Chinese dierenriem.

Volgens de mythe zei de Jade-keizer, dat de volgorde zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren op zijn feest zouden arriveren. De Os zou er als eerst zijn, die was de avond ervoor vertrokken. De tijger zou de volgende ochtend vroeg als tweede arriveren, maar de rat was stiekem op de os geklommen en sprong direct naar beneden toen hij de Jade-keizer zag. De tijger was het er niet mee eens, maar moest genoegen nemen met de derde plek.

Onder de Chinese astrologie vallen naast de dierenriem de vijf elementen: hout(lente), vuur(zomer), aarde(nazomer), metaal (herfst)en water(winter). De karaktertrekken van een persoon worden bepaald door hun dierenriemteken en het geboortejaar; één van de vijf elementen. Het gevolg is dat er vijf verschillende Tijger-typen zijn:

Bos Tijger 1974, 2034 Deze Tijgers zijn eerlijk, stabiel en hebben een warm karakter. Mensen voelen zich hierdoor van nature tot hen aangetrokken. Ze zijn behoorlijk populair zonder dat ze hier moeite voor hoeven te doen.

Vuur Tijger 1926, 1986 Deze Tijgers doen ingewikkeld en genieten van het opdoen van kennis. Ze zullen veel ondersteunende en behulpzame figuren in het leven ontmoeten.

Aarde Tijger 1938, 1998 Deze tijgers gaan vaak tot het uiterste. Ze kunnen snel van kil naar warm enthousiasme slingeren. Ze zijn echter buitengewoon intelligent.

Gouden Tijger 1950, 2010 Deze Tijgers zijn recht door zee en wachten niet af. Als ze eenmaal een doel voor ogen hebben, dan doen ze er alles aan om het te bereiken.

Water Tijger 1962, 2022 Deze Tijgers zijn wat rustiger en zachter dan andere tijgers. Ze kunnen zowel mensen als situaties goed aan voelen.

Mensen, die geboren zijn in het jaar van de tijger zullen het goed doen als ondernemer, militaire officier, ontdekkingsreiziger, autocoureur, politicus, muzikant, schrijver, dichter, atleet, acteur en office manager. Ze hebben continu een uitdaging nodig.

Meer weten over het Chinees Nieuwjaar? Lees dan het artikel Alles over het Chinees Nieuwjaar.

Wij gebruiken cookies. Learn more