Geplaatst op:

Introductie EU ETS maritieme sector

De maritieme sector maakt zich klaar voor de introductie van het Europese emissiehandelssysteem, ook wel bekend als European Emission Trading System (EU ETS). Dit is wat we weten tot nu toe.

Van de wereldwijde CO2-uitstoot is de scheepvaart verantwoordelijk voor 3%. Vanaf 2024 zal de maritieme sector geleidelijk aan toetreden tot de EU ETS. In 2024 wordt 40% van de CO2-uitstoot belast, in 2025 70% en vanaf 2026 de volle 100%. Vanaf 2027 zullen naast de CO2-uitstoot alle broeikasgasemissies zoals methaan (LNG-schepen) en lachgas worden opgenomen.

Het Europese emissiehandelssysteem is een marktinstrument om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het moet de scheepvaart stimuleren om te verduurzamen en over te schakelen op duurzame brandstof. Zo zijn er rederijen die containerschepen hebben besteld die op methanol varen. De CO2-uitstoot kan ook teruggedrongen worden door slow steaming, oftewel langzamer varen.

Emissiehandel is de handel in rechten om broeikasgassen uit te stoten. Elk jaar stelt de Europese Commissie vast hoeveel CO2 er uitgestoten mag worden en zal dit ieder jaar minder worden. Met één emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt en per sector anders.

Vanaf 2024 gaat het om passagiers- en ladingschepen met een bruto tonnage van meer dan 5.000 ton. Deze schepen veroorzaken het grootste deel van de uitstoot. Vanaf 2027 wordt dit mogelijk uitgebreid met kleinere en offshore schepen.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more