Geplaatst op:

Introductie EU ETS maritieme sector

De maritieme sector maakt zich klaar voor de introductie van het Europese emissiehandelssysteem, ook wel bekend als European Emission Trading System (EU ETS). Dit is wat we weten tot nu toe.

Van de wereldwijde CO2-uitstoot is de scheepvaart verantwoordelijk voor 3%. Vanaf 2024 zal de maritieme sector geleidelijk aan toetreden tot de EU ETS. In 2024 wordt 40% van de CO2-uitstoot belast, in 2025 70% en vanaf 2026 de volle 100%. Vanaf 2027 zullen naast de CO2-uitstoot alle broeikasgasemissies zoals methaan (LNG-schepen) en lachgas worden opgenomen.

Het Europese emissiehandelssysteem is een marktinstrument om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het moet de scheepvaart stimuleren om te verduurzamen en over te schakelen op duurzame brandstof. Zo zijn er rederijen die containerschepen hebben besteld die op methanol varen. De CO2-uitstoot kan ook teruggedrongen worden door slow steaming, oftewel langzamer varen.

Emissiehandel is de handel in rechten om broeikasgassen uit te stoten. Elk jaar stelt de Europese Commissie vast hoeveel CO2 er uitgestoten mag worden en zal dit ieder jaar minder worden. Met één emissierecht mag een bedrijf 1 ton koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Het aantal beschikbare rechten is beperkt en per sector anders.

Vanaf 2024 gaat het om passagiers- en ladingschepen met een bruto tonnage van meer dan 5.000 ton. Deze schepen veroorzaken het grootste deel van de uitstoot. Vanaf 2027 wordt dit mogelijk uitgebreid met kleinere en offshore schepen.

Wij gebruiken cookies. Learn more