Geplaatst op:

Logistieke gevolgen in tijden van oorlog

De wereld is opgeschrikt door de militaire inval van Rusland in OekraΓ―ne. In reactie hierop zijn naast opvang van vluchtelingen en het sturen van (hulp)goederen ook sancties ingesteld voor Rusland en Belarus, die gevolgen hebben op het importeren en exporten van goederen vanuit en naar deze landen.

Zeevracht Verschillende rederijen hebben aangekondigd de handel met Rusland te stoppen en niet meer te varen op Russische havensteden. Door de oorlog zijn de OekraΓ―ense havens Odessa en Mariupol niet bereikbaar.

CMACGM, Evergreen, Maersk en MSC hebben met onmiddellijke ingang een boekingsstop voor alle Russische bestemmingen afgekondigd. Die geldt voor alle vormen van vervoer. Eerder lieten ONE en Hapag-Lloyd al weten niet meer op de Russische havens te varen.

Voor lading die al onderweg is, zal de betreffende rederij zijn best doen deze in de haven van bestemming af te leveren. Echter moet er wel rekening gehouden worden met ernstige vertragingen en de mogelijkheid dat er niet meer afgeleverd kan of mag worden.

In het kader van de nieuwe sancties tegen Rusland heeft de douane afgelopen weekend besloten om alle containers met bestemming Rusland stop te zetten. De containers worden vrijgegeven wanneer deze geen gesanctioneerde goederen bevatten (goederen die als dual-use-goederen gebruikt kunnen worden, dus zowel voor burger- als militaire doeleinden).

Douane-afhandeling Door de enorme hoeveelheid geblokkeerde containers is er vertraging in het douaneproces ontstaan, de douane is momenteel bezig om de achterstanden weg te werken. De Nederlandse douane is ook in overleg met de autoriteiten in de havens in BelgiΓ« en Duitsland om te kijken hoe om te gaan met de containers die hun bestemming niet mogen vervolgen of aan boord van schepen blijven.

Luchtvracht Naast de zeevracht zijn er ook ingrijpende gevolgen voor de luchtvaart. De EU en de VS hebben het gehele luchtruim gesloten voor alle Russische vliegtuigen.

Ook kiezen Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ervoor om niet meer over OekraΓ―ne, Rusland en Belarus te vliegen. Het gevolg van de deze maatregelen in de luchtvaart leidt tot verdere capaciteitsbeperkingen met als financieel gevolg dat spottarieven in de markt stijgen.

Treintransport Hoe lang de Nieuwe Zuideroute (China-EU spoorlijn) per spoor nog blijft functioneren is momenteel de vraag. Het is nog mogelijk om treinen te laten rijden maar de vraag is in hoeverre dit nog wenselijk is. Ook is nog niet bekend of deze spoorlijn nog naar behoren functioneert. Momenteel vervoert Rusland veel militair materieel via deze spoorlijn.

Wegtransport Voor wegtransport lopen de wachttijden sterk op door strenge controles tussen de grens van OekraΓ―ne met verschillende EU-lidstaten zoals bij de Russische grens met Estland, Letland en Litouwen. De grens tussen OekraΓ―ne en Rusland en tussen OekraΓ―ne en Belarus is zelfs volledig gesloten.

Financieel Een direct financieel gevolg is de stijging van de brandstofkosten die wereldwijd naar ongekende hoogte zijn gestegen. Zowel voor bedrijven als voor particulieren is dit al merkbaar. Wij zijn helaas genoodzaakt deze toeslag door te belasten aan jou als klant. Ook bij andere grondstoffen zoals tarwe, mais en zonnebloemolie schiet de prijs omhoog.

7 Russische banken zijn inmiddels uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK.

De sancties kunnen ook invloed hebben op Ruslands bereidheid om schulden terug te betalen. De in goederentransportverzekeringen gebruikelijke oorlogsclausule (M3) is in werking getreden. Dit heeft meestal gevolgen voor de dekking.

Door de sancties dient rekening te worden gehouden met trage betalingen of het achterwege blijven hiervan omdat het betalingsverkeer bijna geheel tot stilstand is gekomen. De waarde van de Roebel is al flink gedaald.

De huidige situatie zorgt continue voor veranderingen en aanpassingen. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en raden je aan om bij vragen contact op te nemen met jouw contactpersoon binnen Jordex.

Wij gebruiken cookies. Learn more