Geplaatst op:

Miljardenproject Golf na jarenlange vertraging opgepakt

De werkzaamheden aan de veelbelovende GCC Railway zijn in volle gang. Het project wat een slordige 7 miljard dollar kost, moet de zes CGG-landen met elkaar verbinden en de handel in de Golf boosten.

Een spoorlijn van in totaal 2177 km maakt het een van de grootste projecten in de regio. De verbinding begint in Koeweit-Stad en loopt via de kustplaatsen Jubail en Damman in Saoedi-ArabiΓ« door naar de hoofdstad van Bahrein, Manama en Doha, Qatar. Vanaf daar gaat de spoorlijn weer richting Saoedi-ArabiΓ« om vervolgens via Abu Dhabi, Dubai en Fujairah naar het eindstation Muscat, Oman te gaan. Een brug verbindt de zeehavens aan de kust van de Rode Zee met die aan de kust van de Arabische Golf via Riyad.

Het grootschalige infrastructuurproject moet de transittijd en kosten aanzienlijk verminderen, de handelsstroom verbeteren en investeringen aantrekken. Ook moet het een toeristische trekpleister worden. De verlaten plekken en uitgestrekte woestijnomgeving maken het een adembenemende reis.

Na jarenlange eindeloze discussies is het project in 2009 goedgekeurd door alle zes de lidstaten. Fiscale druk door de daling van de olieprijs in 2014, de recente coronapandemie en een blokkade van 2017-2021 in Qatar door regionale tegenhangers zorgde echter voor flinke vertragingen.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more