Geplaatst op:

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen met een capaciteit van meer dan 18.000 teu is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

In 2013 was de Maersk McKinney Moller het eerste β€˜megamax’ containerschip, oftewel een containerschip met een capaciteit van meer dan 18.000 teu. In 2017 werd de eerste mijlpaal van 1 miljoen teu bereikt, waarvan de helft in het bezit van Maersk was.

De tweede mijlpaal van 2 miljoen teu werd twee jaar later bereikt. In 2019 waren Maerks en MSC allebei goed voor meer dan een kwart, 0,6 miljoen teu, van de megamaxen. De Deense rederij hield het hierbij. De Italiaanse rederij zette daarentegen door en zit anno 2024 op 1,1 miljoen teu, wat nog steeds goed is voor een kwart van de totale vloot.

Weer twee jaar later, in 2021, werd de mijlpaal van 3 miljoen teu behaald. Naast Maersk en MSC hadden de Chinese rederijen Cosco en OOCL ook een aantal megamaxen aan hun vloot toegevoegd die in totaal goed waren voor 0,8 miljoen teu. De Taiwanese rederij Evergreen telde mee met 0,5 miljoen teu.

Inmiddels is de internationale vloot dus goed voor 4 miljoen teu. De Franse scheepsdata-analist Alphaliner die deze cijfers gepubliceerd heeft verwacht dat er tussen de volgende mijlpaal iets langer zit en de 5 miljoen teu halverwege 2028 aangetikt wordt. Ze verwachten dat de verhoudingen de komende jaren zo goed als gelijk zullen blijven.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more