Geplaatst op:

Voorbereid op reis naar het Midden-Oosten

Een zakenreis gepland? Verdiep u dan eerst in de cultuur van het land. Dit opent deuren en zorgt ervoor dat u stappen maakt richting de juiste zakenpartner en dus een goede deal.

Vorige jaar hebben we in de nieuwsbrief uitvoerig de do’s en don’ts in het Midden-Oosten beschreven. Nu even een kleine opfrisser.

Het is belangrijk om u specifiek in het land te verdiepen. In de Golfstaten gaat het er anders aan toe dan in Libanon of de Arabische landen in Noord-Afrika. Zo verschillen de werkdagen bijvoorbeeld. In de Golfregio is vrijdag en zaterdag het weekend, in Iran donderdag en vrijdag en in Libanon, Marokko en TunesiΓ« is het op zaterdag en zondag weekend. Ook ieder land kent zijn eigen feestdagen. In de Golfstaten en Iran wordt bijvoorbeeld met kerst gewoon gewerkt.

De taal kan een aardige barrière zijn. In de Verenigde Arabische Emiraten kom je ver met Engels, in Marokko en Tunesië is Frans weer belangrijker en in Iran spreken ze onder andere Perzisch. Door het gehele Midden-Oosten worden diverse Arabische dialecten gesproken. Een paar woorden of een zin in het Arabisch of Perzisch breekt vaak al het ijs.

Qua kleding dragen mannen over het algemeen een net pak in rustige kleuren. Stropdassen worden veel minder gezien en zijn in sommige landen niet acceptabel. Dames, niet elk land in het Midden-Oosten verwacht bepaalde kledingvoorschriften, maar let op dat kleding niet te strak zit, de armen en benen bedekt zijn en de hals een beetje hoog gesloten is. Alleen in Iran is een hoofddoek verplicht en in Saudi-ArabiΓ« is een abaya (lange zwarte jurk) de norm.

De eerste ontmoeting, de eerste indruk kan het verschil maken. Aan persoonlijk contact wordt veel waarde gehecht. Met een bezoek of telefoongesprek wordt vaak meer bereikt dan met een e-mail ter kennismaking. Bij een begroeting worden handen stevig geschut en als de relatie goed is, geeft men elkaar ook een kus, maar wel alleen tussen mannen onderling. Afhankelijk van het land kunt u vrouwen een hand geven. Het beste is om zowel als man en als vrouw, even te wachten hoe de Arabische man/vrouw u benadert. Geen uitgestoken hand? Groet dan met uw rechterhand op uw hart. U groet meestal de meest belangrijke en oudste personen eerst.

Kijk er niet vreemd van op als u meetings heeft met andere mensen dan afgesproken of als er tijdens de meeting getelefoneerd wordt. Het kan soms wat chaotischer zijn dan hoe we het hier gewend zijn.

Wees vooral niet te ongeduldig. U zal uw potentiΓ«le zakenpartner met regelmaat moeten ontmoeten om de relatie op te bouwen en wees loyaal naar dit contact. Bedrijven zitten vaak in de familie en bij de concurrent aankloppen kan voor gezichtsverlies zorgen.

Heeft u vragen ter voorbereiding van uw reis? Laat het Kim Mulder-Romeijn dan weten.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more