Geplaatst op:

Zakendoen met Afrika; dit kun je verwachten

Afrika heeft nog steeds het imago van armoede, achterstand en corruptie. Ondanks dat het continent uit 54 landen bestaat met allen hun eigen dynamiek en cultuur, net zoals de verschillende Europese landen veel van elkaar verschillen, wordt Afrika vaak als één land beschouwd. Afrika heeft zoveel meer te bieden dan deze vooroordelen en net zoals alle andere landen de bijkomende uitdagingen.

Afspraken nakomen Hoewel het begrip tijd in Afrika een andere dementie heeft dan hier, is een zakelijke afspraak maken in Afrikaanse landen prima te doen. PrivΓ© afspraken kunnen nog wel eens uitlopen. In Afrikaanse culturen is het namelijk gebruikelijk dat mensen geduld tonen in sociale relaties. Zakelijke afspraken worden keurig nageleefd.

Cultuurverschillen Cultuurverschillen hoeven geen barriΓ¨re te zijn. Ze zijn overal, kijk naar β€˜s werelds economische motor; AziΓ«. Afrikanen willen dolgraag zakendoen en zullen je met open armen ontvangen. Verdiep je van tevoren, net zoals bij alle andere zakelijke afspraken in het land, normen en waarden, de mensen en het bedrijf.

Structuur Structuur is niet één van de prioriteiten van Afrikaanse ondernemers, waardoor er vaak minder efficiënt gewerkt wordt. Het duurt langer om dingen voor elkaar te krijgen of om aan informatie te komen. Nederlandse ondernemers doen graag waar ze goed in zijn, In Afrika het geval van het aanbrengen van een stukje structuur.

Corruptie In het ene Afrikaanse land is er meer corruptie dan in een ander, maar het blijft lastig om ertegen te vechten. Rechtstreeks onderhandelen met de eigenaar is daarom een goede optie. Lukt dit niet? Probeer dan een goede lokale businesspartner te vinden die weet hoe het werkt.

Infrastructuur De infrastructuur in Afrika brengt zeker uitdagingen met zich mee. Er wordt letterlijk en figuurlijk hard aan de weg getimmerd, maar transport duurt gewoon lang. Vaak komen producten uit gebieden zoals de jungle of bergen, waar geen verharde wegen zijn. In grote steden gebeurt er zo veel dat er enorme files ontstaan. En er is een tekort aan degelijke transportmiddelen.

Armoede Afrika is schatrijk aan grondstoffen. Grondstoffen die essentieel zijn en waar men niet zonder kan. Door serieus zaken te doen met Afrikaanse ondernemers, een eerlijke prijs te betalen en arbeidsplaatsen te creΓ«ren kan er genoeg geld verdiend worden en een hoop armoede bestreden worden.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more