Geplaatst op:

2021: record voor Rotterdamse haven

Met een groei van ruim 7 procent is de containeroverslag in Rotterdam weer groeiend en boven het pre-corona niveau van 2019. Rotterdam heeft een recordniveau bereikt van meer dan 15 miljoen TEU.

Niet eerder was de containeroverslag in Rotterdam zo hoog als in 2021. Dat is te herleiden aan de coronapandemie waarin verhoudingsgewijs meer is geld is besteed aan producten dan diensten dan voorheen.

Nagenoeg alle goederensegmenten hebben in 2021 een groei laten zien. De kolenoverslag in het bijzonder. Dit segment kent een groei van ruim 40 procent tot bijna 25 miljoen ton als gevolg van de hoge gasprijs. Die zorgde ervoor dat kolencentrales goed konden concurreren met gasgestookte elektriciteitscentrales.

Doordat het segment afhankelijk is van goede en slechte oogsten is de agribulk sector daarentegen achtergebleven, met regionale prijsverschillen en handelsstromen als gevolg.

In de klasse van nat massagoed is er in 2021 6,5 procent meer overgeslagen dan in 2020, maar ruim 3 procent minder dan in 2019. Denk aan ruwe olie, olieproducten en LNG waar in 2021 meer vraag naar was naar aanleiding van het aantrekken van de economie.

Ondanks dat de containersector naar verwachting nog lange tijd verstoord zal blijven, is de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven naar eigen zeggen gunstig.

Het havenbedrijf investeert nu in de uitbreiding van de terminalcapaciteit om de containersector verder te faciliteren, de digitale infrastructuur en een reeks grote, impactvolle projecten.

Wij gebruiken cookies. Learn more