Geplaatst op:

Alles over het Chinees Nieuwsjaar

Oliebollen eten, aftellen tot 12 uur, proosten met champagne en vuurwerk afsteken zijn kenmerkend voor onze oud en nieuw viering. De Chinezen hebben deze, voor hun belangrijkste feestdag nog in het vooruitzicht. Maar wat zijn hun tradities?

In China wordt het Chinese Nieuwjaar ζ˜₯θŠ‚ (chΕ«njΓ­e) genoemd, wat Lentefestival betekent. Het wordt gevierd volgens de Chinese kalender op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van het nieuwe jaar. Dit jaar is het Huangdi 4718; het jaar van de os en valt de eerste dag op vrijdag 12 februari.

Schone lei Om het nieuwe jaar goed te beginnen, moet het oude jaar goed worden afgesloten. Openstaande schulden worden afgelost, er wordt een bezoek gebracht aan de kapper en het huis krijgt een grote lente-schoonmaak. Maar pas op, het schoonmaken moet voor Nieuwjaar gebeuren, anders wordt al het nieuwe geluk weggepoetst.

Menselijke migratie Op Oudejaarsavond komt de hele familie bij elkaar in het huis van het oudste familielid om uitgebreid te dineren. Familieleden komen uit alle uithoeken van het land en daarbuiten bijeen, waardoor jaarlijks de grootste menselijke migratie plaatsvindt.

Kwaad verdrijven Ramen en deuren staan om middernacht open. Zo waait het oude jaar naar buiten en het nieuwe jaar naar binnen. Er wordt veel rood en luid vuurwerk afgestoken om het kwaad tegen te gaan. De rode kleur en het lawaai moeten Nian, het mensetende beest dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen, verdrijven.

Op Nieuwjaarsdag worden de andere familieleden bezocht. Tijdens grote festivals in de stad worden er optochten met traditionele leeuwen- en drakendansen opgevoerd. Met deze dansen wordt eveneens het kwaad weggejaagd.

Getrouwde en werkende familieleden geven de ouderen en kinderen een rood envelopje met geld, ook wel hongbao genoemd. Het geldbedrag is altijd even, dit brengt geluk.

Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn bedrijven en fabrieken gesloten waardoorΒ de export vanuit China en Hong Kong vrijwel stil ligt. Zoals elk jaar schrappen rederijen dan een aantal diensten in westelijke richting vanuit AziΓ« naar Europa. Houdt hier rekening mee bij het boeken van uw transport. Neem voor boekingen en meer informatie contact op met uwΒ Jordex contactpersoon.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more