Geplaatst op:

Alles over het EUR1 certificaat

Een EUR1 certificaat kan verlaging of zelfs vrijstelling van invoerrechten geven. Het wordt gebruikt bij handelsverkeer tussen landen waarmee de EU een vrijhandelsakkoord heeft gesloten.

Is een EUR1 certificaat verplicht? Een EUR1 is niet verplicht, maar kan voor veel voordeel zorgen, vooral in landen waar de invoerrechten hoog zijn.

In welke landen kan een EUR1 certificaat gebruikt worden? De landen of groepen van landen waarvoor je het EUR1-certificaat kunt gebruiken, zijn heel divers. Het kunnen landen zijn waarmee al jaren een handelsakkoord van kracht is, maar er worden ook regelmatig nieuwe overeenkomsten gesloten. Op de website van de KvK staat een actuele lijst. In de meeste gevallen is de overeenkomst tweezijdig (bilateraal), maar het kan ook eenzijdig (unilateraal) zijn.

Waarom is een EUR1 certificaat nodig? Om tariefpreferenties te krijgen, moet het product van preferentiΓ«le oorsprong zijn. Oftewel de oorsprong moet een begunstigd land zijn waar een vrijhandelsovereenkomst mee is gesloten. Dit kan aangetoond worden met een EUR1 certificaat.

Hoe kom ik aan een EUR1 certificaat? Het EUR1 certificaat wordt uitgegeven door de KvK en moet daarna geviseerd worden door de douane. Dit nemen wij mee bij de douaneafhandeling.

Is een EUR1 certificaat hetzelfde als een Certificaat van Oorsprong (CvO)? Beide zijn oorsprongsdocumenten. Toch is er een aantal verschillen. Zo kan een EUR1 alleen gebruikt worden bij landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft en kan een CvO verplicht worden gesteld door elk willekeurig land. Als een EUR1 nodig is, dan geldt dit ook als CvO. Andersom vervangt een CvO een EUR1 niet omdat geen CvO geen vrijstelling van invoerrechten geeft.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more