Geplaatst op:

Blog Kim: Activiteiten van afgelopen maand

De terugtrekking van de Verenigde Staten uitΒ JCPOA roept veel vragen op bij klanten. Ik deel graag mijn kennis die ik afgelopen maand heb opgedaan tijdensΒ diverse bijeenkomsten waar dit onderwerp centraal stond.

Hoewel het tempoΒ in het Midden-Oosten tijdens de Ramadan iets lager lag, stond mijn agenda vol met activiteiten. Nadat Trump bekend heeft gemaakt dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het actieplan JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), weten de Nederlandse overheid en bedrijven niet wat ze hiermee aan moeten en welke gevolgen dit exact kan hebben.

Als bedrijf is het belangrijk om goed te weten hoe u compliant kunt blijven wanneer de regelgeving verandert, ook al bent u niet eindverantwoordelijk. Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat de Nederlandse overheid lastig weet wat te adviseren als er Amerikaanse belangen bij betrokken zijn, maar dat de Nederlandse en Europese wet als eerste gevolgd dienen te worden, werd al snel duidelijk gemaakt.

De Nederlandse overheid is nog steeds voornemens de Iraanse markt verder te onderzoeken. Veel bedrijven worstelen met de nieuwe situatie. Net als veel rederijen die het zekere voor het onzekere hebben genomen en per direct of per 1 juli stoppen met hun dienst naar Iran, waardoor de export verder wordt belemmerd.Β Sinds de opschorting van de sancties zijn Nederlandse bedrijven ook voorzichtig naar Iran gegaan.

Mijn bezoek aan Den Haag was daarentegen een stuk optimistischer, waar ik bij de RVO het Water-Energy-Food Nexus seminar heb bezocht. Tijdens dit seminar stonden de ontwikkelingen in deze sectoren en de kansen die de wereldtentoonstelling Expo2020 biedt centraal. In het najaar zal er vanuit de overheid een handelsmissie uitgaan om te kijken hoe Nederland kan bijdragen aan deze topsectoren.

Dennis Noordijk van Jordex Global uit Abu Dhabi in de maand juni ook op bezoek is geweest om enkele klanten, leveranciers te bezoeken en de laatste ontwikkelingen met onze collega’s te bespreken.

Speelt uw bedrijf een rol in de Expo2020? Dan horen wij graag uw huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten!

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more