Geplaatst op:

Braziliaans vleesschandaal

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat het grote vleesschandaal in BraziliΓ« uitbrak. Maar wat zijn hiervan de gevolgen geweest voor de import van Braziliaans vlees naar Europa? En wat is de status nu?

Vorig jaar maart brak het Braziliaanse vleesschandaal uit; er bleek in meerdere gevallen sprake te zijn van omkoperij van Braziliaanse overheidsinspecteurs voor het keuren van vlees. Vlees dat oorspronkelijk afgekeurd had moeten worden, kon toch vanuit BraziliΓ« geΓ«xporteerd worden naar onder andere Europa.

Als gevolg van dit schandaal wil de Europese Commissie momenteel de machtiging tot uitvoer naar de EU voor een zestal Braziliaanse slachterijen intrekken, die bij het schandaal betrokken waren. Verder zal de Europese Unie de Braziliaanse vleessector en met name de traceerbaarheid van Braziliaans vlees, beter in de gaten houden. Ook reist er deze maand een waarnemersmissie van het Europese Parlement naar BraziliΓ« af. Daar zal dit onderwerp onder andere uitgebreid besproken worden.

Het vleesschandaal heeft tevens effect op de huidige onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en de Europese Unie. De Mercosur-landen BraziliΓ«, Uruguay en ArgentiniΓ« pleiten binnen de onderhandelingen namelijk voor meer exportmogelijkheden van vlees naar Europa, die momenteel beperkt worden door een importquotum.

Volgens de Braziliaanse minister van landbouw Blairo Maggi, hebben de wantoestanden tussen 2014 en 2015 plaatsgevonden en houdt het land zich nu wΓ©l aan de regels.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more