Geplaatst op:

Brexit brengt chaos en nieuwe kansen

Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen, heeft afgelopen maand al veel gevolgen voor het internationale wegvervoer gehad. Nieuwe grensprocedures, extra handelsdocumenten en een ontoereikende douanecapaciteit brachten flinke problemen met zich mee, maar de Brexit biedt tegelijkertijd nieuwe kansen.

Eind 2020, enkele dagen voordat de overgangsperiode afliep, werd alsnog een handelsakkoord gesloten dat al op 1 januari 2021 in werking is getreden. Ondanks dit akkoord heeft de Brexit tot bijzondere spanningen geleid.

Naast dat ook veel bedrijven aan de Europese zijde niet gewend zijn zaken te doen met bedrijven buiten Europa, groeien de douaneaangiftes exponentieel. Dat vraagt kennis en capaciteit om import- en exportdocumenten juist en snel te verwerken. Waar voorheen 50 miljoen douaneaangiftes werden verwerkt, wordt er verwacht dat het dit jaar zal oplopen naar 350 miljoen.

De afgelopen maand heeft bewezen dat de Brexit vele uitdagingen met zich meebrengt, maar het biedt Nederland tegelijkertijd ook nieuwe kansen. Volgens het Netherlands Foreign Investment Agency zijn veel Britse bedrijven al langer op zoek naar het verplaatsen van hun logistieke basis naar Nederland en is er momenteel zelfs sprake van een ware toestroom. Onze positie als de Gateway to Europe en de expliciete zichtbaarheid van extra kosten voor import en export, wint aan belang.

De specifieke formaliteiten en regels die voor de in- en uitvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk gelden, vormen onze dagelijkse praktijk. Onze Customs afdeling ontzorgt u graag bij het in- of uitklaren van uw goederen. Neem voor een aanvraag of meer informatie contact op met onze Specialist Customs Dennis den Rooijen.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more