Geplaatst op:

China opent grenzen voor wegtransport Nieuwe Zijderoute

Naast het spoorvervoer via de Nieuwe Zijderoute, is ook het wegtransport sterk in ontwikkeling. China heeft hierin een grote stap gemaakt door belangrijke grensovergangen te openen; vervoer onder het TIR-systeem.

De internationale wegtransportorganisatie IRU wil het wegtransport via de Nieuwe Zijderoute verder stimuleren en heeft aan de Chinese politiek voorgesteld om de grenzen te openen. De belangrijkste checkpoints bij de grenzen zijn nu geopend, onder voorwaarde dat het transport wel plaatsvindt volgens de TIR-regels.

TIR staat voor 'Transport Internationaux Routiers' (Transport International par Route); een internationaal verdrag uit 1975 dat tussen douaneadministraties tot stand is gekomen onder toezicht van de Economische Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties. De overeenkomst is getekend door ongeveer zestig landen. Door de uitbreiding van de EU, wordt er steeds minder vaak gebruik gemaakt van het TIR carnet. Het blijft voornamelijk belangrijk voor vervoer naar verder gelegen landen in Oost-Europa en AziΓ«.

De TIR-regeling maakt het mogelijk om goederen over de grens van aangesloten landen te vervoeren, zonder dat ze gelost moeten worden. Er hoeft niet steeds opnieuw zekerheid gesteld te worden. De bevoegdheid om goederen te visiteren blijft bestaan, echter alleen bij uitzondering. De goederen worden bij vertrek geladen in een degelijk afgesloten ruimte. Vervolgens vinden er bij grensoverschrijdingen tussen aaneengesloten landen in principe geen controles op de goederen meer plaats.

De grensformaliteiten zijn beperkt tot het geldig maken van nieuwe bladen van het TIR carnet. Het zwaartepunt van de controle ligt dus bij inlading en vertrek. Ook worden de goederen bij grensoverschrijdingen niet onderworpen aan betaling van rechten of heffingen terzake van in- of uitvoer.

Lees ook ons artikel van 20 maart jl. Eerste tests wegtransport Nieuwe Zijderoute.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more