Geplaatst op:

Chinese havens van formaat

Iedereen heeft wel iets in huis of in gebruik dat afkomstig is uit China. Jaarlijks worden er miljoenen containers van en naar de grootste havens van China verscheept. Deze Chinese megahavens zijn de draaiende motoren achter de wereldhandel.

Shanghai De wereldstad Shanghai kent een inwonersaantal van 25 miljoen en is goed voor een overslag van 43,5 miljoen TEU. Met een voorsprong van 6 Γ  7 miljoen TEU op Singapore geeft China's grootste stad het stokje als 's werelds grootste containerzenuwcentrum niet meer zo snel terug aan Singapore.

Ningbo-Zhoushan Na in 2016 te zijn gefuseerd, hebben Ningbo en Zhoushan samen een goederenoverslag van bijna 29 miljoen TEU. Hiermee zijn zij betiteld tot de grootste haven ter wereld. De titel die de vorige eeuw nog was weggelegd voor Rotterdam. Met zijn 7000 jaar oude historie kent Ningbo ook veel hypermoderne hightechindustrie en de kans is groot dat jouw kerstversiering uit deze megastad afkomstig is.

Shenzhen Shenzhen, één van de economische motoren van de provincie Guangdong die een overslag van 26,5 miljoen TEU telt. Met een oppervlakte die kleiner is dan onze provincie Limburg, heeft de stad hetzelfde inwonersaantal als Nederland. 90 procent van alle elektronica-verschepingen wereldwijd loopt via de Yantian containerterminal in Shenzhen, waardoor de provincie ook wel de 'fabriek van de wereld' wordt genoemd.

Guangzhou Aan één wereldhaven heeft de provincie Guangdong niet genoeg. Guangzhou, de hoofdstad van Guangdong, is goed voor een containeroverslag van meer dan 23 miljoen TEU.

Qingdao Qingdao, de stad die wereldberoemd is dankzij zijn Tsingtao-bier, is goed voor een containeroverslag van 22 miljoen TEU. Dat betekent niet dat alle containers vol zitten met bier. Onlangs werd de Ever Given nog gerepareerd in deze noordelijke stad.

Tianjin De megastad met meer dan 18 miljoen TEU overslag en een omvangrijke hightechindustrie. De stad met zo'n 14 miljoen inwoners fungeert als doorvoerhaven voor Beijing. De hoofdstad is per hogesnelheidstrein binnen een half uurtje te bereiken.

Hongkong In de tijd dat Rotterdam zich nog de grootste haven ter wereld kon noemen tot begin deze eeuw, had Hongkong de grootste containerhaven. Vorig jaar daalde de overslag in de containerhaven met twee procent tot bijna 18 miljoen TEU, waarmee het is ingehaald door Tianjin.

Xiamen Xiamen wordt ook wel 's werelds grootste exporteur van wolfraam genoemd. Een metaalsoort met 1001 toepassingen, waarvan gloeidraad in gloeilampen een bekend voorbeeld is. Ook is de stad wereldwijd marktleider van zonnebrillen, In totaal heeft de haven van Xiamen een overslag van bijna 11,5 miljoen TEU.

Suzhou Suzhou, de toeristische trekpleister dankzij zijn klassieke Chinese tuinen, maar tegenwoordig de haven die meer dan 6 miljoen TEU overslaat. Naast zijde produceert de maakindustrie veelal hightech.

Yingkou De havenstad die voorheen gezien werd als het kleine broertje van Tianjin en Dalian, slaat nu met 5,7 miljoen TEU meer over dan Dalian. De plek waar de afgelopen tijd veel geΓ―nvesteerd werd in de textiel- en machine-industrie.

Dalian In tegenstelling tot de andere havens zag Dalian de overslag alleen maar dalen, met een verlies van meer dan 40 procent. Hiermee telt de haven een relatief kleine overslag van iets meer dan 5 miljoen TEU. De haven voor reefercontainers heeft dit verlies te danken aan twee langdurige sluitingen door corona

Beibu Gulf Beibu Gulf Port is met een overslag van meer dan 5 miljoen TEU de groeihaven van dit moment. De haven grenzend aan de stad Beihai kent een groei van maar liefst 32 procent en speelt een belangrijke rol in de New International Land-Sea Trade Corridor. Een samenwerkingsverband dat de in het binnenland gelegen Chinese stadsprovincie Chongqing met zijn ruim 30 miljoen inwoners beter moet verbinden met de rest van de wereld

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more