Geplaatst op:

Coronacrisis brengt verschuiving naar spoor

De coronacrisis leidt tot verschuivingen tussen modaliteiten. Voor goederentransport binnen Europa wordt de weg steeds vaker vervangen door het spoor. Voor import vanuit China is de Nieuwe Zijderoute een goed alternatief voor zeevracht.

Binnen intermodaal transport is er een opmerkelijke switch te zien tussen de verschillende modaliteiten. Wegtransport wordt de laatste tijd vaker vervangen door treintransport. Ook transport per barge wordt vaker vervangen door treintransport. De lage waterstand van de Rijn, wat de druk op de barge vergroot, draagt bij aan deze verschuiving.

De Zijderoute kent inmiddels topdrukte nu China weer volledig operationeel is. De achterstand van producten die al waren geproduceerd, maar niet verzonden konden worden door de uitbraak van het coronavirus, wordt nu per spoor ingehaald. Daarnaast willen de verladers profiteren van de voordelen van treintransport, waaronder snelheid, in plaats van de zeereis, die weken inneemt.

Veel Europese landen hebben momenteel te weinig capaciteit om de lading, die de topdrukte met zich meebrengt, op te halen vanaf de spoorterminal. Hoewel er tijdelijk sprake is van een toename op de Zijderoute zit een gedeelte van Europa nog op slot. Het voordeel is dat de productie weer wordt opgepakt, waaronder de auto-industrie. Een belangrijke sector voor het spoor.

Onze treinspecialiste helpt u graag de weg via het spoor te vinden. Neem voor meer informatie of een aanvraag contact op met Julienne Alkema.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more