Geplaatst op:

Douaneprocedure export BelgiΓ« gewijzigd

Vanaf 15 oktober a.s. wordt de douaneprocedure voor alle export lading vanuit Antwerpen en Zeebrugge aangepast. Het is dan verplicht om het douanedocument uiterlijk 24 uur voor aankomst van het schip in de betreffende haven te registreren via de E-desk. De pre-registratie zal de douane in staat stellen om de lading die bij de haven van uitgang is aangeleverd voorafgaand aan het laden aan boord van een schip te screenen.

Zonder tijdige pre-registratie wordt de zending geblokkeerd en kan niet op de geplande afvaart vertrekken met alle nadelige (financiΓ«le) gevolgen van dien. Daarnaast kan de Belgische douane boetes toekennen van Eur. 7500 per overtreding (volgens onze meest recente informatie). Alle gevolgen en kosten (zoals storage, quayrent, D & D e.d.) die ontstaan als gevolg van ontbrekende, correcte documentenregistratie in de E-desk, zijn voor rekening van de merchant (afladers).

De kennisgevingΒ verwijst naar de haven van Antwerpen, maar hetzelfde geldt voor de haven van Zeebrugge. Houd er ook rekening mee dat op de douaneaangifte ten uitvoer de Office of Exit Β Antwerpen BE101000 of Zeebrugge BE343000 vermeld dient te worden, afhankelijk van de laadhaven.

Via deze link kan registratie en upload van documenten worden gedaan voor zendingen ex Antwerpen en Zeebrugge. Een volledige gebruikershandleiding is te vinden in het helpmenu zodra u bent ingelogd.

Naast pre-registratie via de E-desk moet u er rekening mee houden dat lokale rederijkantoren sinds 30 september 2019 het douane-exportmanifest indienen bij de douane - Office at Exit. Containernummers die aan de douane worden doorgegeven, zijn gebaseerd op de B/L registratie tie in het Iris2 / Iris4-systeem en de douane cross-checkt de informatie die bij Exit wordt ontvangen.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more