Geplaatst op:

Extra toeslag voor nieuwe zwavelnorm 2020

Vanaf januari 2020 gelden nieuwe regels voor het toegestane zwavelgehalte in brandstof voor scheepvaart. Ondanks dat dit nog een tijd duurt, hebben rederijen aangekondigd al per 2019 een nieuwe bunkertoeslag in te voeren.

Het huidige toegestane zwavelgehalte is 3,5%. In 2020 moet dit teruggebracht zijn naar 0,5%. Dit zal de uitstoot van zwavel door scheepvaart met 80% verminderen. Naar verwachting gaat dit de containerscheepvaart 15 miljard dollar extra per jaar kosten.

Om aan de nieuwe norm van de International Maritime Organization (IMO) te voldoen, kunnen schepen uitstoot beperkende systemen installeren of overstappen op andere brandstof. Er kan gekozen worden om scrubbers (rookgasreiniger) te installeren, laagzwavelige brandstof te bunkeren of over te stappen op LNG, dat geen zwavel bevat.

"De ingangsdatum van de nieuwe zwavellimiet is een mijlpaal voor zowel het milieu als de menselijke gezondheid. Het geeft een duidelijk signaal dat de scheepvaart vastberaden is om aan zijn milieuverplichtingen te voldoen. Focus van de IMO en de sector moeten nu liggen op de consistente, wereldwijde implementatie van de nieuwe limiet", aldus secretaris-generaal Kitack Lim van de IMO.

Alle keuzes brengen veel extra kosten met zich mee. Enkele rederijen hebben daarom aangekondigd deze uitgaven per 2019 door te belasten aan klanten, zodat klanten kunnen wennen aan de hogere prijzen.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more