Geplaatst op:

Fruit dagvers door Controlled Atmosphere

Niet alleen de reefermarkt ontwikkelt zich in snel tempo, maar ook de reefers zelf. Kwetsbare fruitsoorten komen dankzij deΒ Controlled Atmosphere techniek kakelvers aan de andere kant van de wereld aan.

Controlled Atmosfeer,Β ook wel CA genoemd, is een techniek waarbij zoals de naam al aangeeft, de atmosfeer in een container gecontroleerd wordt. Doordat er verschillende sensoren in de container geplaatst worden, kan de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte niet alleen gemonitord, maar ook aangepast worden tijdens het transport.Β Vervoer in een CA-container is een uitkomst voor fruitsoorten die extra zorg nodig hebben zoals avocado's, mango's en blauwe bessen.

Na het plukken kan het fruit (vlak)bij de plantage al in een CA-container geladen worden. Met een compressor of membraan wordt zo goed als alle zuurstof uit de container gehaald en het CO2 (kooldioxidegehalte) gehalte verhoogd. De ademhaling van het fruit gaat hierdoor omlaag, waardoor het als het ware in slaap valt en het rijpingsproces stil komt te liggen. Zo komen de goederen vers en met een goede houdbaarheidsdatum aan op de plaats van bestemming.

Een ander voordeel van de controlled atmosphere is dat ongedierte gedood wordt door het minimale zuurstofgehalte. Bij het transport van veel producten van agrarische afkomst komen insecten of plaagdieren voor, wat risico's met zich meebrengt voor de voedselveiligheid. Ongediertebestrijding is daarom van groot belang.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more