Geplaatst op:

Goed nieuws uit de Rotterdamse haven

Na regen komt zonneschijn. Dat bewijst de haven van Rotterdam maar weer. Niet alleen de goederenoverslag is gestegen, maar ook de CO2-uitstoot daalt sneller dan het landelijke gemiddelde.

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven was in het eerste kwartaal goed voor een volume van 115,8 miljoen TEU, wat resulteert in een stijging van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zet Rotterdam stappen in het herstel als gevolg van de coronacrisis.

Ondanks de aanhoudende pandemie en de onstabiele internationale handel groeide de containeroverslag in volume met 4,5 procent. Daarentegen bleef de overslag in gewicht achter met een daling van 0,7 procent. Dat is enerzijds te wijten aan de hoge overslag van lege containers, waar China een groot tekort aan heeft, anderzijds aan het gemiddeld lagere gewicht per container.

Biomassa, kolen en minerale olieproducten deden het opmerkelijk goed. LNG deed het daarentegen minder goed. De overslag van Ro/Ro (Roll on Roll off) lading bleef op een normaal niveau, wat merkwaardig is gezien de douaneformaliteiten rondom de Brexit die gelden sinds 1 januari 2021.

In 2020 is de CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven met 12 procent gedaald. In heel Nederland lag dit percentage op 8 procent. Rotterdam is nu goed voor 13,5 procent van de totale CO2-uitstoot, terwijl dit jaren geleden nog 16 procent was. De uitstoot is een optelsom van die van de industrie (raffinaderijen en chemiebedrijven) en de elektriciteitscentrales (gas en kolen).

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more