Geplaatst op:

Gouden jaren containervaart voorbij

De pandemie heeft de wereldhandel totaal op zijn kop gezet. Ondanks de uitdagingen die het met zich meenam, waren het gouden jaren voor de containervaart. Nu krimpt de wereldhandel en lijkt het tij te keren.

De coronacrisis, de stijgende vraag in het westen naar producten uit het oosten, het tekort aan containers in China en de stremming van het Suezkanaal; dit waren allemaal factoren waar rederijen van profiteerden. Inmiddels is de situatie drastisch veranderd.

De vraag naar consumptiegoederen daalt waardoor de wereldhandel krimpt. Dat bewijzen de overslagcijfers in de Rotterdamse haven. In het eerste kwartaal van 2023 was de overslag van de haven van Rotterdam 11,6% minder. De import van AziΓ« was zelfs 14,2% minder.

Het is ook zichtbaar in de havens van China. Vorig jaar zaten de schepen tjokvol en was er nauwelijks een lege container te krijgen. Nu stapelen de lege containers zich op doordat de containerimport in China in het eerste kwartaal van het jaar groter was dan de export.

Tijdens de pandemie gebruikten rederijen hun winst om te investeren in nieuwe schepen. De nieuwe vloot met megaschepen is besteld en kan volgens het Franse onderzoeksbureau Alphaliner binnen enkele jaren meer dan 3 miljoen TEU extra vervoeren en de grens van 30 miljoen TEU verbreken.

De komende periode zullen rederijen hun tarieven op peil houden door afvaarten, die minder dan 75% gevuld zijn, te schrappen, ook wel blank sailings genoemd.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more