Geplaatst op:

Gouden jaren containervaart voorbij

De pandemie heeft de wereldhandel totaal op zijn kop gezet. Ondanks de uitdagingen die het met zich meenam, waren het gouden jaren voor de containervaart. Nu krimpt de wereldhandel en lijkt het tij te keren.

De coronacrisis, de stijgende vraag in het westen naar producten uit het oosten, het tekort aan containers in China en de stremming van het Suezkanaal; dit waren allemaal factoren waar rederijen van profiteerden. Inmiddels is de situatie drastisch veranderd.

De vraag naar consumptiegoederen daalt waardoor de wereldhandel krimpt. Dat bewijzen de overslagcijfers in de Rotterdamse haven. In het eerste kwartaal van 2023 was de overslag van de haven van Rotterdam 11,6% minder. De import van Azië was zelfs 14,2% minder.

Het is ook zichtbaar in de havens van China. Vorig jaar zaten de schepen tjokvol en was er nauwelijks een lege container te krijgen. Nu stapelen de lege containers zich op doordat de containerimport in China in het eerste kwartaal van het jaar groter was dan de export.

Tijdens de pandemie gebruikten rederijen hun winst om te investeren in nieuwe schepen. De nieuwe vloot met megaschepen is besteld en kan volgens het Franse onderzoeksbureau Alphaliner binnen enkele jaren meer dan 3 miljoen TEU extra vervoeren en de grens van 30 miljoen TEU verbreken.

De komende periode zullen rederijen hun tarieven op peil houden door afvaarten, die minder dan 75% gevuld zijn, te schrappen, ook wel blank sailings genoemd.

Wij gebruiken cookies. Learn more