Geplaatst op:

Groeimarkt van formaat

Tweehonderd miljoen inwoners en een nieuwe mijlpaal in de Nigeriaanse transportgeschiedenis. Als toekomstig derde grootste land op aarde is Nigeria een groeimarkt van formaat, als we naar de verwachte bevolkingsgroei kijken.

De Maersk Stadelhorn maakte afgelopen maand geschiedenis in Onne Port. De groen-witte vlag wapperde op de West Africa Container Terminal, toen de containerreus van 10.000 TEU de haven binnen voer.

Grote scheepvaartbedrijven hebben een tandje bijgezet de afgelopen jaren. Het zal niet de laatste containerreus zijn die Nigeria aan doet als we de rekenmeesters van de Verenigde Naties mogen geloven. Na China en India is Nigeria in 2050 volgens hen het land met de meeste inwoners ter wereld.

Hoewel 75 procent van het Afrikaanse scheepvaartverkeer voorheen Europa aandeed, gaat het merendeel tegenwoordig naar het oosten. Dat heeft er grotendeels mee te maken doordat er veel Chinees geld in de Afrikaanse infrastructuur zit. Zo is China Merchants samen met Bolloré eigenaar van Tin Can Island, één van de containerterminals van Lagos. Daarnaast investeert het land in de aanleg van (spoor-)wegen en haventerminals met het doel aanvoerroutes van Afrikaanse grondstoffen te creëren voor de Chinese markt.

Desondanks hebben ook Europese bedrijven nog veel in te brengen. Zo hebben de Denen van het Maersk-concern veel geΓ―nvesteerd in de haveninfrastructuur van Onne Port in Nigeria en Tema Port in Ghana. Naast de verrijking in de overslagcapaciteiten, het moderniseren van (computer)systemen en de verrijking van 1.400 reeferaansluitingen, hebben zij de uitbreidingsoperatie om plek voor twee containerreuzen naast elkaar te creΓ«ren, gefinancierd.

Deze ontwikkelingen maken Onne Port een goed alternatief voor de grootste haven van Nigeria, Lagos. Naast de bestaande terminals is Nigeria binnenkort ook weer een terminal rijker met Lekki, die goed is voor een capaciteit van 2,5 miljoen TEU en medio 2022 operationeel moet zijn.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more