Geplaatst op:

Handelsmogelijkheden met Cuba

19 april was een historische dag in Cuba; Miguel Diaz-Canel werd beΓ«digd tot president van het land. Voor het eerst in bijna zestig jaar heeft Cuba geen Castro familielid meer aan het hoofd. Wat betekent dit voor de handelsmogelijkheden met het land?

Fidel Castro kwam in 1959 aan de macht als gevolg van de communistische revolutie in Cuba. In 2006 werd hij door gezondheidsproblemenΒ opgevolgd door zijn broer Raul Castro. Het land speelde een belangrijk strategische rol in het westelijk halfrond tijdens de Koude Oorlog. Sindsdien is het land echter aanzienlijk geΓ―soleerd geraakt op politiek en economisch vlak.

Verwacht wordt dat de nieuwe president Diaz-Canel in de voetsporen zal treden van zijn conservatieve voorgangers. In Cuba is nog steeds een communistisch beleid van kracht en wordt de import en export door de overheid gereguleerd.Β Ook gelden er vanuit het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Handel (MINCEX) invoerbeperkingen voor bepaalde consumptiegoederen. Het handelsembargo die de Verenigde Staten in 1962 opΒ CubaΒ heeft gelegd, heeft ervoor gezorgd dat veel internationale bedrijven voorzichtig zijn met het doen van zaken met Cuba.

De internationale interesse in de handelsmogelijkheden met Cuba is in de afgelopen jaren echter toegenomen. Voor Nederlandse bedrijven worden voornamelijk kansen gezien op het gebied van toerisme, biofarmacie, duurzame energie, ICT, logistiek en bouw. De Cubaanse haven Mariel, op ongeveer 40 kilometer afstand van de hoofdstad Havana, wordt ook als een strategische plek gezien in het Caribische gebied. De Havana International Fair (FIHAV) ontvangt jaarlijks bijna 1.000 bedrijven van meer dan 70 landen. Dit wordt gezien als dΓ© beurs om zakelijke contacten in Cuba op te doen.

Aangezien de verhouding tussen Cuba en de VS achteruit is gegaan, onder het beleid van president Trump ten opzichte van tijden onder het bewind van Obama, wordt verwacht dat de Europese Unie een steeds belangrijkere partner zal worden voor Cuba.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more