Geplaatst op:

Kanaal tussen Saudi-Arabië en Qatar

De Saudische overheid heeft een ambitieus plan aangekondigd; het Salwa Marine Canal Project. De Saudi-Qatar grens willen ze veranderen in een kanaal van 200 meter breed en 20 meter diep.

Het Salwa Marine Canal Project is begin april bekendgemaakt en zal Qatar afscheiden van het Arabisch Schiereiland. Het wordt bekostigd door Saudische en Emirati investeerders en deels uitgevoerd door bedrijven die ervaring hebben met het Suez Kanaal.

Saudi-Arabië geeft aan dat dit kanaal de economie moet bevorderen. Het toerisme zal een boost krijgen door de resorts en stranden die hier ontwikkeld worden, net als economische en industriële centra. Het kanaal loopt door een gebied zonder bergen en drukke dorpen of agrarische gebieden. Het kanaal zal geschikt zijn voor de doorgang van container- en passagiersschepen niet langer dan 300 meter.

De aankondiging van dit project bevestigt het dieptepunt van de relatie tussen Qatar en Saudi-Arabië, die sinds de zomer van 2017 is verslechterd. Het kanaal zorgt er letterlijk voor dat de landen uit elkaar gedreven worden, maar naast het kanaal wordt er ook gesproken over het aanleggen van een nieuwe militaire basis in de buurt van de grens, welke tevens voor een bedreiging zorgt.

De staten die Saudi-Arabië steunen zoals de Emiraten, Bahrein en Egypte, verbreken hiermee nog meer de banden met Qatar. In december is er een nieuwe Saudische-VAE alliantie aankondigt waarbij Bahrein betrokken is. Deze alliantie zet niet alleen Qatar, maar ook Oman en Koeweit buitenspel in de GGC. Hierdoor is de GCC weinig meer dan een symbolische organisatie.

Qatar heeft na afgelopen zomer onder andere al toenadering gezocht naar Oman en Turkije. Nieuwe routes zijn gevonden en Qatar importeert voedsel en andere middelen uit andere landen.

Alhoewel er wel al wordt gesproken over betrokken bedrijven en de mogelijkheid voor Nederlandse baggeraars in dit project, is de vraag in hoeverre dit project echt gerealiseerd gaat worden. Wel is duidelijk dat deze plannen de spanning tussen de landen benadrukt.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more