Geplaatst op:

MSC en Maersk stoppen eerder dan verwacht met 2M-alliantie

Begin dit jaar kondigden de twee grootste rederijen ter wereld aan hun samenwerking in de 2M-alliantie te beƫindigen. Op papier zou dit in 2025 zijn, maar in praktijk is dit grotendeels al een feit.

In januari 2023 lieten CEOā€™s Vincent Clerc van Maersk en CEO Soren Toft van MSC in een gezamenlijke verklaring weten na tien jaar een punt te zetten achter hun samenwerking in de containerlijnvaartalliantie 2M. ā€œHet stopzetten van de 2M-alliantie plaveit de weg voor beide bedrijven om de uitvoering van hun individuele strategieĆ«n voort te zettenā€, aldus de CEOā€™s.

Toen de samenwerking in 2015 beklonken werd, is een minimale duur van tien jaar afgesproken als ook dat beĆ«indiging twee jaar van tevoren moest worden aangekondigd. Dit zou dus op zijn vroegst in januari 2025 zijn. Uit een analyse van de vaarschemaā€™s van de twee rederijen concludeerde het Britse onderzoeksbureau MDS Transmodal dat de 2M-alliantie al grotendeels ontmanteld is.

Met name op het vaargebied tussen het Verre Oosten en Europa voeren de rederijen in het derde kwartaal van dit jaar hun diensten grotendeels gescheiden uit. Uit de analyse blijkt dat 80% van de capaciteit van de 2M-diensten uitsluitend op diensten van Maersk wordt geleverd of uitsluitend op die van MSC. Op het vaargebied tussen het Verre Oosten/Europa en Noord-Amerika is de samenwerking nog wel intensief.

Wij gebruiken cookies. Learn more