Geplaatst op:

MSC en Maersk stoppen eerder dan verwacht met 2M-alliantie

Begin dit jaar kondigden de twee grootste rederijen ter wereld aan hun samenwerking in de 2M-alliantie te beΓ«indigen. Op papier zou dit in 2025 zijn, maar in praktijk is dit grotendeels al een feit.

In januari 2023 lieten CEO’s Vincent Clerc van Maersk en CEO Soren Toft van MSC in een gezamenlijke verklaring weten na tien jaar een punt te zetten achter hun samenwerking in de containerlijnvaartalliantie 2M. β€œHet stopzetten van de 2M-alliantie plaveit de weg voor beide bedrijven om de uitvoering van hun individuele strategieΓ«n voort te zetten”, aldus de CEO’s.

Toen de samenwerking in 2015 beklonken werd, is een minimale duur van tien jaar afgesproken als ook dat beΓ«indiging twee jaar van tevoren moest worden aangekondigd. Dit zou dus op zijn vroegst in januari 2025 zijn. Uit een analyse van de vaarschema’s van de twee rederijen concludeerde het Britse onderzoeksbureau MDS Transmodal dat de 2M-alliantie al grotendeels ontmanteld is.

Met name op het vaargebied tussen het Verre Oosten en Europa voeren de rederijen in het derde kwartaal van dit jaar hun diensten grotendeels gescheiden uit. Uit de analyse blijkt dat 80% van de capaciteit van de 2M-diensten uitsluitend op diensten van Maersk wordt geleverd of uitsluitend op die van MSC. Op het vaargebied tussen het Verre Oosten/Europa en Noord-Amerika is de samenwerking nog wel intensief.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more