Geplaatst op:

Nieuwe Douanewetboek van kracht per 1 mei 2016

Per 1 mei 2016 wordt het communautair douanewetboek (CDW) vervangen door het Douanewetboek van De Unie (DWU). Dit heeft diverse wijzigingen tot gevolg.

Bij dezen informeren wij u graag over de belangrijkste wijzigingen die voor u als klant bij Jordex van belang zijn:

1. Machtigingen Directe Vertegenwoordiging (DV)

De machtigingen tot en met 30 april 2016 zijn gebaseerd op artikel 5 CDW. De machtigingen vanaf 1 mei 2016 zijn gebaseerd op artikel 18 e.v. van het DWU. Deze machtigingen zijn tekstueel aangepast.

2. Klantinstructieformulier Indien wij uw douaneafhandeling verzorgen sturen wij u na 1 mei 2016 een klantinstructieformulier toe. Op dit formulier dient u de benodigde gegeven voor ons in te vullen die noodzakelijk zijn om namens u aangifte te kunnen doen. Het betreft informatie waarop de Douane de aangiftes controleert.

3. Bindende tariefinlichting (BTI)

Vanaf 1 mei 2016 zijn bindende tarief- en oorsprongsinlichtingen ook voor de houder bindend.

Vanaf 1 mei 2016 verandert het volgende:

• Het gebruik van een bindende tariefinlichting is niet meer vrijblijvend. Wanneer u een bindende tariefinlichting (BTI) aanvraagt, moet u deze gebruiken als u aangifte doet. Het referentienummer van de BTI moet in de aangifte worden vermeld. • Tevens is een bindende oorsprongsinlichting (BOI) vanaf 1 mei 2016 bindend voor de houder. Het is niet verplicht om het referentienummer van de BOI in de aangifte te vermelden. • BTI en BOI zijn nog maar 3 jaar geldig. • Wij verzoek u indien u beschikt over een BTI, een afschrift aan ons toe te sturen zodat de juiste goederencode en het BTI nr vermeld kunnen worden in de aangifte ten invoer. • Indien een de aanvrager buiten de EU is gevestigd, moet hij nu ook een EORI-nummer hebben.

Voor vragen of meer informatie over de wijzigingen kunt u zich te allen tijde wenden tot uw contactpersoon bij Jordex.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more