Geplaatst op:

Oman voert nieuwe belasting in

Na de Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein voert Oman nu ook een voor het land nieuw type belasting in; btw op verkochte goederen en diensten.

Oman is de vierde Golfstaat van de Gulf Cooperation Council (GCC) die de belasting invoert. Het land start met een relatief laag tarief van 5 procent. Een hoger tarief zou leiden tot een te grote stijging van het landelijke prijspeil. Om te hoge inflatie tegen te gaan, zijn 488 voedselproducten vrijgesteld.

De nieuwe belasting is ingevoerd om het gat in de begroting te dichten. Als gevolg van de pandemie en tegenvallende olieprijzen had Oman vorig jaar een begrotingstekort van bijna 20 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Naar verwachting zal de nieuwe belasting het begrotingstekort van het BBP terugbrengen naar ongeveer 6,5 procent.

De Gulf Cooperation Council (GCC) bestaat uit zes olie-exporterende landen: Emiraten, Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar. Met de belasting willen de landen zich op lange termijn diversifiëren zodat ze minder afhankelijk zijn van oliebelastingen.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more