Geplaatst op:

Perzisch nieuwjaar, wat vieren ze eigenlijk?

Norooz, het Perzisch nieuwjaar begint dit jaar op 21 maart. Echter, veel IraniΓ«rs zijn van 19 t/m 24 maart vrij om dit feest te vieren. Maar wat wordt er precies gevierd?

Norooz wordt al meer dan 3000 jaar gevierd in Centraal- en West-AziΓ« en in sommige delen van de Balkan. Dit feest heeft Zoroastrische origines en markeert het begin van de lente en de eerste dag van het nieuwe jaar. Het staat symbool voor een nieuw begin, zowel in de natuur als in de vorm van de promotie van vrede.

In Iran is het de belangrijkste viering van het jaar. Na een grote traditionele schoonmaak, die de hergeboorte van de natuur aanduidt, worden huizen uitgebreid gedecoreerd met bloemen.

Het meest kenmerkende van Norooz is de traditionele tafelindeling, genaamd de Haft Seen. Hierbij worden zeven symbolische items, die in het Perzisch met de letter S beginnen, op tafel gezet:

Sabzeh - een bord met een groene plant, zoals tarwe, wat symbool staat voor wedergeboorte;
Samanu - zoete pudding van ontkiemde tarwe, dat rijkdom symboliseert;
Senjed - gedroogd fruit staat symbool voor liefde;
Seer - knoflook symboliseert gezondheid;
Seer - appels staan symbool voor schoonheid;
Somāq – sumacbessen waarvan de kleur de zonsopgang symboliseert;
Serkeh – azijn staat symbool voor oudheid en geduld.

Daarnaast zijn er ook vaak eieren, kaarsen, een heilig boek en een gedichtenbundel aanwezig op tafel.

Tijdens de viering worden er traditionele gerechten gekookt en veel tijd met vrienden, buren en familie doorgebracht. Houdt u er rekening mee dat kantoren van 19 t/m 24 maart gesloten zijn.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more