Geplaatst op:

Reeferbusiness booming in Rotterdamse haven

De reeferbusiness in de Rotterdamse haven is flink gegroeid. EΓ©n van de oorzaken is de stijgende welvaart in China. Vooral varkensvlees en patat doen het daar goed.

In 2020 was 14 procent van de totale overslag in de Rotterdamse haven agrofood, wat neerkomt op ongeveer 2 miljoen TEU. Hiervan is 57 procent import en 43 procent export. Vis, vlees en zuivel is goed voor iets meer dan 54 procent, groenten en fruit voor de rest.

China, Senegal en de VS bezetten de top-3 van exportlanden. Door de stijgende welvaart in China is er meer vraag naar andere producten zoals varkensvlees en patat van aardappelen van Nederlandse bodem. Doordat West-Afrika niet geheel zelfvoorzienend is worden daar veel uien en aardappelen naar geΓ«xporteerd.

In de top-3 van import staat Zuid-Afrika aan kop, gevolgd door BraziliΓ« en Costa Rica. Sinaasappels, avocado's en druiven komen voornamelijk uit Zuid-Afrika. Tropische vruchten uit Latijns-Amerika.

Om de groei in de Rotterdamse haven te faciliteren wil het Havenbedrijf de food hub uitbreiden. Dit terrein van 60 hectare is een aanvulling op de bestaande coldstores in de Rotterdamse haven. Naast reeferschepen moeten daar ook kleinere containerschepen tot 4.500 TEU afgehandeld worden.

Alle faciliteiten, waaronder de douane zullen aanwezig zijn om reefers zo snel mogelijk te lossen. Het Havenbedrijf heeft samen met de andere ketenpartners naar het proces gekeken. EΓ©n van de doelen is om handmatige processen verder te digitaliseren. Van de containers die alleen gescand hoeven te worden, moet 95 procent binnen 36 uur na lossing worden vrijgegeven.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more