Geplaatst op:

Scheepstermen en -afkortingen - Deel III

In de transportsector worden veel vaktermen gebruikt. Aanvullend op deel I en IIΒ hebben we een aantal scheepstermen en -afkortingen uit het logistieke woordenboek op een rijtje gezet.

B/L - Bill of Lading

Een Bill of Lading, ook wel bekend als cognossement, is een eigendomsdocument dat de waarde van de goederen vertegenwoordigt als zijnde het vervoersdocument tussen partij A en B (shipper en consignee). Wanneer goederen per schip verscheept worden, is een Bill of Lading vereist. HS-code - Harmonized System Code Een internationaal gestandaardiseerd systeem van goederenomschrijving en nummers om handelsgoederen te kunnen classificeren. THC - Terminal Handling Charges Kosten die de rederij berekent voor het behandelen van de containers op de containerterminal. TEU - Twenty Foot Equivalent Unit Standaardmaat voor containers van verschillende capaciteit; 1 TEU is gelijk aan één 20 ft container. Averij-grosse (General Average) Averij-grosse zijn alle buitengewone kosten die op een zeereis uit nood worden gemaakt om het schip en de lading te behouden of om schade hieraan te voorkomen. Alle directe belanghebbenden betalen een evenredig deel in de gemaakte onkosten of aangerichte schade.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more