Geplaatst op:

Suezblokkade leidt tot verbreding kanaal

Als gevolg van de langdurige blokkade van het Suezkanaal in maart is er een startschot gegeven voor de verbreding van één van de belangrijkste waterwegen ter wereld. Met de ontwikkeling van dit project wil Egypte een nieuwe blokkade van het kanaal voorkomen.

De vaargeul tussen Suez en de Bittermeren, het stuk waar de containerreus Ever Given vastliep, moet over twee jaar toegankelijk zijn voor nog grotere schepen zodat deze niet om Afrika heen hoeven te varen. Om dit te bereiken moet het zuidelijke deel van dertig kilometer lang worden verbreed met 40 meter, maar is het vergroten van de diepgang nog belangrijker. Het noordelijk gelegen tweede kanaal dat in 2015 is geopend wordt aanvullend verlengd met tien kilometer tot een totaal van 82 kilometer.

Terwijl het ontwikkelingsplan en tijdschema voor dit project onmiddellijk in volle gang is gezet, ligt de Ever Given vol containers nog steeds aan de ketting in de Bittermeren. Er lijkt nog geen compromis in zicht tussen Egypte en de Japanse eigenaar Shoei Kisen Kaisha over de schadeclaim.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more