Geplaatst op:

Transportprijzen tarwe sky high

Naast de al sterk gestegen prijs van tarwe, nemen de vrachtkosten op bulkgoederen daarbovenop fors toe als gevolg van de Oekraïne-oorlog. Afrika en Azië zijn grote importeurs van graan die hier hun weerslag op zullen hebben.

Vanuit Oekraïne wordt tarwe doorgaans via de Zwarte Zee geëxporteerd naar andere werelddelen. Militaire blokkades en zeemijnen zorgen er momenteel voor dat zo’n tachtig tot honderd schepen geen doorgang kunnen vinden. Dat zorgt voor verschuiving van de handelsstromen.

Voor het eerst in jaren exporteren graanproducenten in Noord- en Zuid-Amerika naar landen in Zuidoost-Azië en Afrika. De langere afstand zorgt voor een hogere prijs van het transport, wat uiteindelijk doorwerkt in de voedselprijs.

Naar verwachting zullen de vrachttarieven hoog blijven of zelfs nog iets kunnen stijgen, mede als gevolg van de situatie rondom corona in China. De armere landen in Afrika kunnen het zich niet permitteren om meer te betalen voor bulkgoederen zoals graan.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more