Geplaatst op:

Verschil land van herkomst en oorsprong

Invoertarieven zijn vastgesteld afhankelijk van het soort goed en het land of groep landen waaruit de goederen afkomstig zijn. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen herkomst en oorsprong?

De tarieven voor invoerheffing zijn in iedere EU-lidstaat hetzelfde. Voor bepaalde landen buiten de EU geldt een lager tarief, dit zijn de zogeheten preferentiΓ«le tarieven. Bij deze tarieven wordt er onderscheid gemaakt tussen herkomst en oorsprong.

Herkomst Dit is de positie die het goed inneemt ten opzichte van het douanerecht, ook wel de status van het goed genoemd waarmee bedoeld wordt of ze in het vrije verkeer zijn. Neem als voorbeeld een Nederlands bedrijf dat goederen uit Hong Kong importeert. Het Nederlandse bedrijf brengt de goederen in het vrije verkeer dmv inklaring en verkoopt ze aan een Turks bedrijf. Voor het Turkse bedrijf is de herkomst van de goederen Nederland omdat daar de douanerechten betaald zijn.

Oorsprong De oorsprong geeft aan waar een goed is geproduceerd. Goederen zijn van niet-preferentiΓ«le oorsprong als ze in een land of gebied β€˜geheel en al zijn verkregen’ of in het land van vervaardiging een β€˜laatste ingrijpende bewerking’ heeft plaatsgevonden.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more