Geplaatst op:

Vooroplopende ontwikkelingen in Rwanda

Het experiment van een autovrije straat in het zakencentrum van Kigali is in augustus 2015 gestart en typeert Rwanda. De autoriteiten werken aan een tekentafelstaat. Zo dragen brommerbestuurders en hun passagiers verplicht een helm, op veel plekken zijn straatverkopers verboden, de inwoners zijn verplicht maandelijks mee te helpen de straten schoon te vegen en plastic zakjes zijn niet toegestaan.

β€˜We doen dit om Kigali leefbaar te houden’, legt de regisseur van de autovrije proef Alphonse Nkurunziza uit. De 37-jarige ingenieur heeft zijn inspiratie in Nederland opgedaan. Hij promoveerde aan de Universiteit Twente. Volgens Nkurunziza combineren steden zoals Zwolle en Den Haag auto’s, fietsers en voetgangers op een goede manier.

Kigali verdubbelt vΓ³Γ³r 2020 naar verwachting tot twee miljoen inwoners. Veel Afrikaanse steden groeien hard. Het is daarom heel belangrijk om te plannen volgens Nkurunziza. β€˜Wij experimenteren ook met de autovrije straat om te laten zien dat het kΓ‘n’, zegt hij. Volgens Nkurunziza moeten mensen leren om buiten hun auto te denken. Een auto staat in Afrika voor status, maar wandelen helpt juist tegen welvaartsziektes die snel toenemen.

Nkurunziza noemt de autovrije straat een β€˜voetgangersboulevard’. Voorlopig lopen er alleen nog weinig mensen over de voorheen drukke straat. De artistieke invulling is nog niet echt zichtbaar. Dat geldt ook voor het vervangend openbaar vervoer. β€˜We mΓ³esten een start maken’, zegt Nkurunziza. β€˜Gedragsverandering teweegbrengen kost tijd.’

Ook andere belangrijke wegen in Kigali worden eens per maand autovrij gemaakt. Verder krijgen nieuw aangelegde wegen fietsstroken.

Bron: Financieel Dagblad

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more