Geplaatst op:

Wat is een Fysieke Controle FYCO?

Het kan zijn dat een container, zowel import als export, wordt geselecteerd voor een Fysieke Controle (FYCO). In dit geval wil de Douane onderzoek doen naar de goederen in de container.

Er zijn twee soorten controles; een fysieke controle en een scan. Doel van beide is controleren of de goederen in de container overeenkomen met de aangegeven goederen op de documenten. De container kan na de douaneaangifte of op de terminal zelf geselecteerd worden.

Bij een fysieke controle wordt de container geopend en betreden. Voordat de controle plaatsvindt, moet de container eerst ontgast worden. Dit kan pas wanneer een gasvrijverklaring is ontvangen. Pas na goedkeuring van de Douane mag de container worden vrijgegeven. Bij een scan gaat de container op de terminal door een x-ray scanner. Als de Douane het niet vertrouwt, kunnen ze alsnog overgaan tot een fysieke controle.

De fysieke controles worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Echter wordt er wel gekeken uit welk land de container komt of naartoe gaat. Maar ook wat voor soort goederen het zijn en naar welke ontvanger het gaat. Sommige goederen hebben een risicoprofiel en worden daarom sneller gecontroleerd.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more