Geplaatst op:

Veroorzaakt China het blijvende reefer tekort?

Terwijl de reefermarkt blijft groeien, is het reefer tekort een aanhoudend probleem. Naar verwachting zal dit de komende jaren zo blijven.

De grote vraag naar vlees vanuit Europa onder de Chinezen wordt bestempeld als de voornaamste oorzaak van het tekort. Tijdens de coronacrisis heeft China de rol van de VS overgenomen als grootste importeur van reeferlading. Het Deense adviesbureau Eskesen Advisory stelt dat het aantal reefers met voedingsmiddelen naar China dit jaar tot oktober met maar liefst 41% is toegenomen ten opzichte van 4% naar Amerika.

China is dit jaar getroffen door varkenspest. Om de verlaagde productie te compenseren en te voldoen aan de blijvende vraag naar varkensvlees, heeft het land enorme hoeveelheden moeten importeren. Daarnaast heeft China handelsovereenkomsten gesloten om de voedselzekerheid veilig te stellen. Zo hebben ze een overeenkomst met Noorwegen voor de aanvoer van zalm.

Tegelijkertijd staan er nog veel lege reefers die niet geladen konden worden tijdens de coronacrisis in Chinese havensteden te wachten op een plekje terug. De huidige run op consumentengoederen vanuit China zorgt ervoor dat er nauwelijks ruimte te bemachtigen is voor lege reefercontainers. Te veel reefercontainers bevinden zich hierdoor verspreid over de wereld, op de verkeerde plekken.

Het (leeg) herpositioneren van containers is een tijdrovend proces waar de rederijen zich momenteel mee bezig houden naar aanleiding van de coronacrisis. Daarbij heeft de coronacrisis in zijn algemeenheid voor belemmering in het logistieke proces gezorgd, waarvan opdrijving van de prijs voor een reefercontainer het gevolg is.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more