Geplaatst op:

Voedselzekerheid Egypte onder druk

De voedselzekerheid in Egypte staat onder hoge druk en de klimaatveranderingen zorgen voor kortere productieseizoenen. De ontwikkelingen waar de Egyptische overheid zich voor in wilt gaan zetten biedt mogelijkheden voor buitenlandse investeerders.

Egypte behoort tot de top tien van 's werelds grootste producenten van gekweekte vis en is een grote exporteur van pluimvee. Echter gaat 50% van overige eigen productie verloren voordat het de markt bereikt, waardoor ruim 60% van het voedsel in Egypte wordt geïmporteerd.

Er worden veel zuivelproducten geïmporteerd. Slechts 15% wordt in eigen land geproduceerd. Naast zuivel bestaat de import veelal uit tarwe voor brood en soja en mais voor de veevoederindustrie. Ondanks dat Egypte een grote productie heeft aan consumptieaardappelen, worden deze niet als basis voedsel genuttigd. Het productieverlies heeft te maken met een groeiende jonge bevolking (2,6% per jaar) en waterschaarste. Binnen 30 jaar zal de Egyptische bevolking verdubbeld zijn. Aangezien andere landen die aan de Nijl grenzen dezelfde prognose hebben, zal de druk op het gebruik van het water uit deze rivier alleen maar toenemen.

De Egyptische overheid heeft plannen om met de voedselzekerheid aan de slag te gaan. De regering zet in op efficiënt watergebruik, ontwikkelen van land in de woestijn, het tegengaan van verzilting en grootschalige introductie van bedekte teelt. Momenteel wordt water uit de Nijldelta hergebruikt, wat zorgt voor zoutaccumulatie en verzilting van de landbouwgrond.

Nederland zet met het nieuwe beleid voor buitenlandse handel in op meer samenwerking in onder andere watermanagement. Maar ook op de ontwikkeling van een nieuw voedselzekerheidsprogramma waarbij de horticultuur een belangrijke rol kan spelen. Kleineren producenten hebben vaak problemen met het koelen. Van groot belang is dan ook dat er meer samengewerkt zal gaan worden in koelketens, transport, opslag en distributie.

Laatste nieuws

maandag 30 september 2024

Israël bombardeert havens in Jemen

Afgelopen zondag heeft het Israëlische leger de havens van Ras Isa en Hodeidah in Jemen aangevallen met tientallen gevechtsvliegtuigen.

maandag 30 september 2024

Drie topografische funfacts

Hoeveel keer past Nederland in Afrika, wat is het grootste land ter wereld en wat is de kleinste stad ter wereld? Wij geven antwoord op deze drie funfacts.

vrijdag 20 september 2024

De next generation van de logistiek

Met 7 kantoren en een team van 125 professionals is het gaaf om te weten dat maar liefst 20% van ons huidige team ooit als stagiair is begonnen. 

vrijdag 20 september 2024

Rederijen kondigen stakingstoeslagen aan

Vanaf 1 oktober hebben 45.000 havenarbeiders langs de Amerikaanse oostkust en de Golf van Mexico hun werk neergelegd. Havens moeten sluiten wat enor

vrijdag 20 september 2024

Afvaarten geschrapt voor Golden Week

Tijdens deze National Holiday zijn bedrijven en fabrieken gesloten en is de bevolking massaal vrij waardoor de export vrijwel stil komt te liggen.

maandag 26 augustus 2024

Komkommernieuws: Feitjes over het ontstaan van Jordex

In de zomermaanden lijkt het nieuws vaak wat op te drogen en komt de term komkommertijd voorbij. Een mooie gelegenheid voor wat feitjes over het ontstaan van

maandag 26 augustus 2024

Jordex Air stijgt in IATA Top-100

Jordex Air Cargo zit bij de 50 grootste luchtvrachtbedrijven van Nederland. Met een volumestijging van bijna 24%, wat goed is voor 1.638 ton, is ons luchtvrac

maandag 26 augustus 2024

Branden op olietanker na aanval Houthi’s

Nadat de Sounion op de Rode Zee onder vuur was genomen en op drift raakte, zijn de Houthi’s twee dagen later teruggekomen met drie enorme explosies.

Wij gebruiken cookies. Learn more