Geplaatst op:

Koolstofheffing op ingevoerde producten

Om bij te dragen aan de ambitieuze klimaatinspanning van Europa is koolstofheffing op ingevoerde goederen van toepassing. Produceren in een derde land is daardoor niet aantrekkelijker.

In de EU moeten bedrijven zich houden aan strenge regels voor CO2-uitstoot, terwijl dit in andere landen niet het geval is. Om koolstoflekkage te voorkomen, oftewel het verplaatsen van het produceren van goederen naar landen met mindere klimaatambities, wordt de koolstofheffing; Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) ingezet.

Het CBAM zal geleidelijk ingevoerd worden. De eerste fase begint op 1 oktober 2023, voor importeurs geldt dan alleen rapportageplicht. Vanaf 2026 volgt dan de geleidelijke invoering van het koolstofmechanisme. In eerste instantie zal het van toepassing zijn op een beperkt aantal goederensoorten: waterstof, ijzer en staal, elektriciteit, cement, meststoffen en aluminium.

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more