Geplaatst op:

Veel gestelde vragen zakendoen Iran

Zakendoen in Iran mag weer, maar er zijn nog veel obstakels. Wij krijgen hier dan ook vaak vragen over. Veel gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet. We beginnen met drie algemene vragen.

  1. Hoe verhoudt Iran zich ten opzichte van andere landen in het Midden-Oosten? De omvang van de economie is, op Saudi-Arabië na, de grootste in het Midden-Oosten. Iran had in 2015 een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 397 biljoen dollar.

Na Egypte heeft het land met ongeveer 80 miljoen mensen de grootste populatie. De bevolking is zeer hoog opgeleid met een geletterdheid van 95%.

Wat betreft de grote van haar natuurlijke gasreserves, is Iran het één na grootste land ter wereld. Met de bewezen ruwe oliereserves staan ze op nummer vier.

  1. In welke sectoren zitten er de meeste kansen voor buitenlandse bedrijven? Ondanks dat Iran over veel oliereserves beschikt, zal de lage olieprijs alleen maar meer lijden als Iran ook op grote schaal gaat exporteren. Omdat Iran sterk op haar olie sector leunt, zullen zij zich meer moeten richten op de diversificatie van de economie. Gezien het achterstallige onderhoud van diverse sectoren hebben deze ook een efficiëntere en nieuwere aanpak nodig.

De sectoren waar veel kansen worden verwacht zijn: de financiële sector, manufacturing, luchtvaart, toerisme, constructie, engineering en infrastructuur. Vanuit Nederland is er vooral aandacht voor de sectoren waar Nederland erg goed in is zoals kassenbouw, agro en food, infrastructuur, logistiek en watermanagement.

Door de sancties is er veel vraag naar innovatie en efficiëntere methodes. Momenteel importeert Iran het meeste voedsel voor haar grote bevolking. Het betreft voornamelijk tarwe, mais en rijst.

  1. Welke producten exporteert Iran zelf het meest? Voor Iran is vooral de export van ruwe aardolie groot. Daarnaast zijn ijzererts en diverse chemische goederen belangrijk voor de export. Toch staat Iran het meest bekend om de export van noten, gedroogde vruchten, tropische vruchten en specerijen. De top exportlanden voor Iran zijn op dit moment China, India en Japan.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen Israël.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more