Geplaatst op:

Veel gestelde vragen zakendoen Iran

Zakendoen in Iran mag weer, maar er zijn nog veel obstakels. Wij krijgen hier dan ook vaak vragen over. Veel gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet. We beginnen met drie algemene vragen.

  1. Hoe verhoudt Iran zich ten opzichte van andere landen in het Midden-Oosten? De omvang van de economie is, op Saudi-Arabië na, de grootste in het Midden-Oosten. Iran had in 2015 een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 397 biljoen dollar.

Na Egypte heeft het land met ongeveer 80 miljoen mensen de grootste populatie. De bevolking is zeer hoog opgeleid met een geletterdheid van 95%.

Wat betreft de grote van haar natuurlijke gasreserves, is Iran het één na grootste land ter wereld. Met de bewezen ruwe oliereserves staan ze op nummer vier.

  1. In welke sectoren zitten er de meeste kansen voor buitenlandse bedrijven? Ondanks dat Iran over veel oliereserves beschikt, zal de lage olieprijs alleen maar meer lijden als Iran ook op grote schaal gaat exporteren. Omdat Iran sterk op haar olie sector leunt, zullen zij zich meer moeten richten op de diversificatie van de economie. Gezien het achterstallige onderhoud van diverse sectoren hebben deze ook een efficiëntere en nieuwere aanpak nodig.

De sectoren waar veel kansen worden verwacht zijn: de financiële sector, manufacturing, luchtvaart, toerisme, constructie, engineering en infrastructuur. Vanuit Nederland is er vooral aandacht voor de sectoren waar Nederland erg goed in is zoals kassenbouw, agro en food, infrastructuur, logistiek en watermanagement.

Door de sancties is er veel vraag naar innovatie en efficiëntere methodes. Momenteel importeert Iran het meeste voedsel voor haar grote bevolking. Het betreft voornamelijk tarwe, mais en rijst.

  1. Welke producten exporteert Iran zelf het meest? Voor Iran is vooral de export van ruwe aardolie groot. Daarnaast zijn ijzererts en diverse chemische goederen belangrijk voor de export. Toch staat Iran het meest bekend om de export van noten, gedroogde vruchten, tropische vruchten en specerijen. De top exportlanden voor Iran zijn op dit moment China, India en Japan.

Laatste nieuws

woensdag 30 april 2025

Heffingen VS zorgen voor annulering containerschepen

Het is nog nooit voorgekomen dat in een maand tijd wereldwijd zoveel containerschepen geschrapt zijn als komende maand, mei 2025.

dinsdag 29 april 2025

Antwerpen lost Rotterdam af als grootste haven van Europa

In het eerste kwartaal van 2025 heeft Antwerpen de koppositie van Rotterdam overgenomen. De Belgische haven verwerkte 3,4 miljoen TEU, een stijging van 4,5%.

maandag 28 april 2025

Nationale staking België 29 april

Op dinsdag 29 april wordt er een algemene stakingsdagsdag georganiseerd, dit zal ook impact hebben op de werkzaamheden in de werkzaamheden in de haven.

donderdag 10 april 2025

Rotterdam verliest terrein door aanhoudende congestie

Door verstoringen in de haven van Rotterdam hebben een aantal rederijen Rotterdam geschrapt uit hun Noord-Europa–Australië-dienst. De congestie is het gevolg

maandag 07 april 2025

Houthi-rebellen richten zich op Israëlische luchtvaart

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben aangekondigd dat ze van plan zijn de grootste luchthaven van Israël, Ben-Gurion Airport in Tel Aviv, aan te vallen.

dinsdag 08 april 2025

Uitbreiding team Jordex; Ed, Pascal, Arjan, Bas, Leendert en Diego

We zijn weer zes ervaren collega's rijker; Ed, Pascal, Arjan, Bas, Leendert en Diego

woensdag 26 maart 2025

15 grootste containerhavens EU

De haven van Rotterdam behoudt met 13,82 miljoen TEU haar nummer 1 positie, op de voet gevolgd door Antwerpen-Brugge met 13,53 miljoen TEU.

donderdag 13 maart 2025

Nieuwe uitdaging voor Manager Perishables Ferdi

Na 10 jaar bij Jordex Shipping & Forwarding pakt Ferdi Lems zijn koffers voor een nieuwe uitdaging. Ja, hij gaat ons kikkerlandje verlaten. Maar Jordex niet.

Wij gebruiken cookies. Learn more