Geplaatst op:

Marokko in de spotlight

De komende maanden zetten wij verschillende landen in de spotlight. We beginnen met Marokko. Niet alle ogen zijn direct gericht op dit land, maar voor de Nederlandse handel is Marokko zeer interessant.

Marokko behoort niet tot het Midden-Oosten, maar wel tot de Middle-East and Northern Africa (MENA) regio en de Arabische wereld. Het is een relatief jong land. De gemiddelde leeftijd van de 35 miljoen inwoners is 27 jaar. De belangrijkste talen zijn Frans en Arabisch. Engels is bijna niet terug te vinden.

Marokko is een land waarmee we al ruim 400 jaar handelsrelaties onderhouden en waar nog steeds regelingen mee zijn. De laatste tien jaar is Marokko in een nieuwe ontwikkelingsfase beland, wat nieuwe kansen biedt voor Nederlandse ondernemers.

De afgelopen jaren is het distributiesysteem en is de infrastructuur sterk geïnnoveerd, wat ook de levensstijl van consumenten buiten de steden meer beïnvloed. De kwaliteit van het leven is sterk verbeterd, er is een groeiende middenklasse ontstaan en het toerisme is toegenomen.

Dit heeft gevolgen voor de vraag naar bepaalde goederen.  Kleding en goederen die gebruikt worden ter vermaak zijn meer toereikend.  Ook de vraag naar voedingsmiddelen is veranderd, zo is er meer behoefte aan voorverpakte en verse voedingsmiddelen.

De logistieke sector beslaat 5% van het BBP en is erg belangrijk voor de economische dynamiek van Marokko. Marokko investeert hier dan ook veel in. 90% van de goederen wordt vervoerd in het binnenland over de weg. Het wegennetwerk is dan ook uitgebreid van 150km snelweg in 2000, naar 1800km snelweg in 2016.

Het maritiem transport is goed voor 95% van de buitenlandse handel. In de havenstrategie 2030 staat dat de komende vijf jaar fors geïnvesteerd gaat worden in het uitbreiden en inrichten van de dertig havens van Marokko. Op Tanger-Med na, vallen ze allemaal onder de Agence Nationales des Ports.

Naast de havens bezit Marokko ongeveer vijftien luchthavens. Deze worden zelden gebruikt voor internationaal goederen verkeer.

Marokko importeert vanuit Nederland voornamelijk geraffineerde olie, garnalen, machines en elektronica. Andersom exporteert het land vooral verwerkte garnalen, fruit, groente, textiel en olie naar Nederland. Voor Nederlandse bedrijven liggen er dus veel kansen in de sectoren; water, agro, afvalverwerking, duurzame energie, textiel, offshore, toerisme, constructie en infrastructuur.

Laatste nieuws

dinsdag 22 oktober 2024

Terminalkraan valt om na aanvaring schip (VIDEO)

Een terminalkraan in de haven van de Taiwanese stad Keelung is ingestort nadat een vrachtschip hem raakte.

dinsdag 22 oktober 2024

Jordex ploegsponsor Wooning Zesdaagse 2024

Van 10 t/m 15 december 2024 zijn wij weer te vinden in Rotterdam Ahoy als ploegsponsor van de Wooning Zesdaagse.

donderdag 03 oktober 2024

Luchtvracht als alternatief zeevracht VS

Nadat afgelopen dinsdag 45.000 havenarbeiders in de VS hun werk hebben neergelegd, stapelen de containerschepen voor de Amerikaanse oostkust en de Golf van Me

maandag 30 september 2024

Israël bombardeert havens in Jemen

Afgelopen zondag heeft het Israëlische leger de havens van Ras Isa en Hodeidah in Jemen aangevallen met tientallen gevechtsvliegtuigen.

maandag 30 september 2024

Drie topografische funfacts

Hoeveel keer past Nederland in Afrika, wat is het grootste land ter wereld en wat is de kleinste stad ter wereld? Wij geven antwoord op deze drie funfacts.

vrijdag 20 september 2024

De next generation van de logistiek

Met 7 kantoren en een team van 125 professionals is het gaaf om te weten dat maar liefst 20% van ons huidige team ooit als stagiair is begonnen. 

vrijdag 20 september 2024

Rederijen kondigen stakingstoeslagen aan

Vanaf 1 oktober hebben 45.000 havenarbeiders langs de Amerikaanse oostkust en de Golf van Mexico hun werk neergelegd. Havens moeten sluiten wat enor

vrijdag 20 september 2024

Afvaarten geschrapt voor Golden Week

Tijdens deze National Holiday zijn bedrijven en fabrieken gesloten en is de bevolking massaal vrij waardoor de export vrijwel stil komt te liggen.

Wij gebruiken cookies. Learn more