Geplaatst op:

Marokko in de spotlight

De komende maanden zetten wij verschillende landen in de spotlight. We beginnen met Marokko.Β Niet alle ogen zijn direct gericht op dit land, maar voor de Nederlandse handel is MarokkoΒ zeer interessant.

Marokko behoort niet tot het Midden-Oosten, maar wel tot de Middle-East and Northern Africa (MENA) regio en de Arabische wereld. Het is een relatief jong land. De gemiddelde leeftijd van de 35 miljoen inwoners is 27 jaar. De belangrijkste talen zijn Frans en Arabisch. Engels is bijna niet terug te vinden.

Marokko is een land waarmee we al ruim 400 jaar handelsrelaties onderhouden en waar nog steeds regelingen mee zijn. De laatste tien jaar is Marokko in een nieuwe ontwikkelingsfase beland, wat nieuwe kansen biedt voor Nederlandse ondernemers.

De afgelopen jaren is het distributiesysteem en is de infrastructuur sterk geΓ―nnoveerd, wat ook de levensstijl van consumenten buiten de steden meer beΓ―nvloed. De kwaliteit van het leven is sterk verbeterd, er is een groeiende middenklasse ontstaan en het toerisme is toegenomen.

Dit heeft gevolgen voor de vraag naar bepaalde goederen. Β Kleding en goederen die gebruikt worden ter vermaak zijn meer toereikend.Β  Ook de vraag naar voedingsmiddelen is veranderd, zo is er meer behoefte aan voorverpakte en verse voedingsmiddelen.

De logistieke sector beslaat 5% van het BBP en is erg belangrijk voor de economische dynamiek van Marokko. Marokko investeert hier dan ook veel in. 90% van de goederen wordt vervoerd in het binnenland over de weg. Het wegennetwerk is dan ook uitgebreid van 150km snelweg in 2000, naar 1800km snelweg in 2016.

Het maritiem transport is goed voor 95% van de buitenlandse handel. In de havenstrategie 2030 staat dat de komende vijf jaar fors geΓ―nvesteerd gaat worden in het uitbreiden en inrichten van de dertig havens van Marokko. Op Tanger-Med na, vallen ze allemaal onder de Agence Nationales des Ports.

Naast de havens bezit Marokko ongeveer vijftien luchthavens. Deze worden zelden gebruikt voor internationaal goederen verkeer.

Marokko importeert vanuit Nederland voornamelijk geraffineerde olie, garnalen, machines en elektronica. Andersom exporteert het land vooral verwerkte garnalen, fruit, groente, textiel en olie naar Nederland. Voor Nederlandse bedrijven liggen er dus veel kansen in de sectoren; water, agro, afvalverwerking, duurzame energie, textiel, offshore, toerisme, constructie en infrastructuur.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more