Geplaatst op:

Waarom zeggen we Rotterdammert en bakkie

Eerder schreven we al over Rotterdamse haventaal. Maar hoe komen we eigenlijk aan ons Rotterdamse taaltje? Want een echte Rotterdammert herken je direct!

We staan bekend om onze t. Laten we hem niet achterwegen omdat we lui zijn (da kennie), plakken we hem er wel aan (Rotterdammert). Volgens taalkundige Marc van Oostendorp is dit laatste lang geleden ontstaan als goedmakertje voor alle missende t's.

Als echte Rotterdammers vroeger netjes moesten praten, wisten ze niet zo goed waar ze het moesten zoeken. Omdat ze niet precies wisten waar de t achter moest, deden ze maar wat. Vandaag de dag weten we dondersgoed waar die achter moet, maar willen we (onbewust) laten horen waar we vandaan komen.

We maken van je graag ie (bakkie, filmpie, meissie). We doen dit niet bij alle woorden. Er zit een systeem achter waar Nederlandse taalexperts van onder de indruk zijn. Hier heb je waarschijnlijk nooit bij stilgestaan:

Van je maken we geen ie als het aan het begin van het woord staat.
Na een klinker zeggen we geen ie.
Na een t- of d-klank houden we het meestal op je.

Dan hebben we nog een aantal woorden die we graag op z'n typisch Rotterdams uitspreken: houwen en zouwen, beneje in plaats van beneden, ken in plaats van kan of kun. Woorden maken we ook graag onnodig langer (fil-lum in plaats van film, ver-wer-rek-ken in plaats van verwerken) en gaat zo nog maar effe een eind door.

Laatste nieuws

donderdag 04 juli 2024

Logistieke begrippen en afkortingen deel VII

De meeste goederen die wereldwijd vervoerd worden over zee, gaan in standaard 20FT en 40FT containers. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende types co

dinsdag 02 juli 2024

Uitbreiding team Jordex: Dion en Jordan

Vorige maand hebben wij twee nieuwe collega's mogen verwelkomen. Dion Maat is als accountmanager op onze exportafdeling gestart en Jordan Bakker operationeel

dinsdag 02 juli 2024

Houthi's blijven zeeschepen aanvallen

Sinds november vallen de Houthi’s de internationale scheepvaart in de Rode Zee aan als steunbetuiging voor de Palestijnen in hun strijd tegen IsraΓ«l.

dinsdag 02 juli 2024

Jordex Air bestaat 5 jaar!

Zo kijkt Jan Dits (General Manager) terug op het afgelopen jaar en dit kun je de volgende 5 jaar van hem en zijn team verwachten!

dinsdag 02 juli 2024

Capaciteit Panamakanaal weer verhoogd

Vanaf 5 augustus komt er een extra boekingsslot voor het Panamakanaal en wordt de toegestane diepte in de Neopanamax-sluizen verhoogd.

donderdag 27 juni 2024

Storingen douanesystemen

De meest gebruikte douanesystemen (DMS, AGS en NCTS) lagen er de afgelopen maanden herhaaldelijk uit. De Douane werkt aan een noodprocedure.

dinsdag 04 juni 2024

Record capaciteit vloot megacontainerschepen

De internationale vloot van containerschepen is een nieuwe mijlpaal gepasseerd. De 186 megacontainerschepen zijn samen goed voor 4 miljoen teu.

dinsdag 04 juni 2024

Alpe d'HuZes '24: zo zeker als tweemaal twee vier is

CEO Ruud Maaskant, COO Wesley Lems en JPC directors Rory Lems en Gerben Langstraat gaan samen met het team van de Rotterdam Fund Racers de koers hard maken.

Wij gebruiken cookies. Learn more